Stijging eigen risico voor 2018 teruggedraaid

Pillen.jpg
01 Gert-Jan Segers.jpg
Door Gert-Jan Segers op 20 september 2017 om 18:53

Stijging eigen risico voor 2018 teruggedraaid

De afgelopen tijd hebben veel mensen hun zorgen gedeeld over het steeds maar stijgende eigen risico in de zorg. De zorg en het eigen risico waren ook belangrijke onderdelen van de ChristenUnie-campagne, omdat ook wij ons hier grote zorgen over maken. Als we niets doen, wordt het eigen risico door de stijgende zorgkosten alleen maar hoger.

Het zittende kabinet van VVD en PvdA meldde onlangs dat het eigen risico in 2018 verder zou stijgen naar 400 euro als we niets zouden doen. Dat leidde tot veel vragen, ook aan de ChristenUnie. Vanwege de onderhandelingen kon ik de vragen hierover niet beantwoorden, omdat het Regeerakkoord nog niet af is.

Maar vandaag kan ik wel reageren. Als onderhandelende partijen hebben we besloten dat we de stijging van het eigen risico voor volgend jaar terugdraaien. Het eigen risico blijft dus gelijk, op 385 euro. Zo laten we zien dat we solidariteit tussen zieke en gezonde mensen van groot belang vinden.

We komen vandaag met dit besluit omdat op 1 oktober de deadline is waarvoor een stijging van het eigen risico nog kan worden voorkomen. Hoewel het Regeerakkoord nog niet helermaal af is, hebben we dit besluit al wel bekend gemaakt en laten we het nu met spoed uitwerken. Er komt een wet van het kabinet die nog door zowel de Tweede als de Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

De ziektekostenpremie kan wel stijgen, waarschijnlijk met zo’n 10 euro per jaar. Voor mensen met een smalle beurs is er de zorgtoeslag die dan met hetzelfde bedrag omhoog gaat. Zij worden dus voor die stijging gecompenseerd.

We gaan nu weer verder om de laatste hand te leggen aan het Regeerakkoord. Voor de meeste plannen moeten jullie nog even geduld hebben, maar vandaag hebben we in ieder geval een belangrijke tip van de sluier kunnen oplichten.

Labels: , ,