Armeense genocide: alleen door erkenning kan er verzoening komen

Monument Armeense Genocide
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 16 februari 2018 om 15:03

Armeense genocide: alleen door erkenning kan er verzoening komen

Maar liefst een miljoen tot anderhalf miljoen mensen werden in 1915 en de jaren daarna vermoord door het Ottomaanse Rijk. Met name Armeniërs, maar ook Assyriërs, Arameeërs en Ponto Grieken (1915-1922). Op een systematische en georganiseerde manier. Het zijn onvoorstelbare aantallen waar enorme gruwelijkheden, onbevattelijk leed en diepe ellende achter schuilgaan. Hele gezinnen, hele families, complete dorpen werden weggevoerd en uitgemoord.

Des te schrijnender is het dat deze volkerenmoord niet als genocide wordt erkend. Om met name Turkije niet te beledigen, wordt er gesproken over ‘de kwestie’ of hooguit ‘de kwestie van de Armeense genocide’. De ChristenUnie strijdt al jaren voor een duidelijke erkenning, want alleen als onrecht erkend wordt, kan er ook verzoening komen. Verzoening met de geschiedenis, verzoening tussen volken, verzoening van mensen.

Daarom ben ik blij dat ik samen met collega’s Ten Broeke (VVD), Van Helvert (CDA) en Sjoerdsma (D66) twee belangrijke resultaten heb kunnen behalen. Allereerst erkent ons parlement volmondig de Armeense genocide, explicieter dan het ooit gedaan heeft. Daarnaast wil de coalitie dat in april een vertegenwoordiging van onze regering aanwezig is bij de herdenking in de Armeense hoofdstad Jerevan, wat een historisch bezoek zou zijn. Daarna wil de coalitie dat ons kabinet elk lustrumjaar opnieuw aanwezig is bij de herdenking van de genocide. Want dat is wat het is: in Jerevan wordt geen ‘kwestie’ herdacht, maar een genocide.

Een belangrijke stap voorwaarts, 103 jaar na dato. We gaan in Europa voorop lopen: alleen de Franse president Hollande is ooit eerder bij een herdenking geweest.

Voor de slachtoffers en hun nabestaanden is dit van groot belang. De wond die de genocide heeft geslagen, is voor hen tot op de dag van vandaag voelbaar. Hen doen we hiermee recht. Maar ook voor Turkije is het van groot belang dat het in het reine komt met zijn eigen geschiedenis. Laten we hopen dat zij ooit tot volledige erkenning komen van het diepe leed van de Armeniërs en andere christelijke minderheden. Pas dan kan er echt herstel komen.

Lees verder bij andere media:

NOS: Tweede Kamer wil Armeense genocide erkennen

Trouw: Nederland lokt Turkse reactie uit door minister naar herdenking Armeense genocide te sturen

Labels: