Ambitieuze klimaatmaatregelen goed voor schepping én voor portemonnee

Zonnepanelen
carladikfaber2018
Door Carla Dik-Faber op 24 oktober 2018 om 19:13

Ambitieuze klimaatmaatregelen goed voor schepping én voor portemonnee

Al weken beheerst klimaatverandering dagelijks het nieuws. De klimaattafels van de polder, het IPCC-rapport over klimaatverandering en de Urgenda-klimaatzaak tegen de Staat. Je zou bijna denken dat alleen groene bobo’s zich tegen het klimaat aan bemoeien: ministers, wetenschappers, rechters en hoge vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en milieuclubs. 

Het tegendeel is waar. Overal in het land zie ik fantastische initiatieven van mensen die aan de slag zijn gegaan. In de Benedenbuurt in Wageningen maken bewoners een plan om hun woningen aardgasvrij te maken. In de Haarlemmermeer en in Etten-Leur delen eigenaren van zonnepanelen hun overtollige energie met de straat in buurtbatterijen. En in Utrecht rijden zelfs elektrische deelauto’s op zonne-energie uit de wijk. Mensen wíllen meedoen aan de energietransitie.

Betaalbaar
Inzetten op klimaatmaatregelen is niet alleen betaalbaar voor een ‘groene elite’, zoals sommige politici ons willen doen geloven. Dat is een manier van framen, waarmee vooral de verantwoordelijkheid om nu door te pakken en goed voor het milieu te zorgen, wordt ontlopen. En heel eerlijk: daar hebben we geen tijd voor. We moeten er voor zorgen dat mensen met een kleine portemonnee vooraan kunnen staan in de energietransitie. Inzetten op energiebesparing, isolatie en duurzame energiebronnen betekent namelijk ook geldbesparing. Veel huiseigenaren hebben allang door dat een investering in zonnepanelen zich al binnen enkele jaren terugbetaalt. Ook voor huurders is het interessant wanneer corporaties investeren in duurzaamheid en schone energie, huizen beter worden geïsoleerd en van het gas af gaan. Bewoners merken dat direct in hun wooncomfort én in hun energierekening.

Onderaan in Europa
Angst om voor de troepen uit te gaan lopen in Europa hoeven we voorlopig niet te hebben. Nederland bungelt al jaren onderaan de lijst met Europese landen voor CO2-uitstoot per inwoner en opwekking van duurzame energie. Er is juist een forse inhaalslag nodig. Samen zullen we alles op alles moeten zetten om de opwarming van de aarde af te remmen. Iemand zal de rekening moeten betalen. Als wij het niet zijn, zijn dat onze kinderen en kleinkinderen. En hoe langer we wachten, hoe hoger die rekening zal zijn.

Sterker, als we voorop gaan lopen in Europa zou dat nog weleens een interessante business case kunnen zijn. Als wij laten zien te beschikken over innovatieve technologie die aantoonbaar leidt tot minder uitstoot van CO2, zouden andere landen daar wel eens interesse voor kunnen hebben.

Er is niets mis mee om leidend te zijn op klimaatgebied. De urgentie en de noodzaak zijn meer dan aangetoond. De ChristenUnie wil alle kennis en middelen ervoor inzetten. En wil iedereen daar in meenemen. Dat is goed voor ons innovatieve bedrijfsleven en goed voor álle Nederlanders, omdat de klimaatrekening door actief en innovatief ingrijpen lager zal uitvallen dan wanneer we wachten. Rentmeesterschap is nú maatregelen nemen, voor die ene planeet en voor volgende generaties.

Door Carla Dik Faber, Tweede Kamerlid namens de ChristenUnie, en Martine Vonk, milieukundige en auteur van oa ‘genieten van genoeg’

Labels: ,