Reactie Joel Voordewind op aangekondigde terugtrekking VS uit delen van Syrië

Joël Voordewind 2018 - Foto: Anne Paul Roukema
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 7 oktober 2019 om 15:45

Reactie Joel Voordewind op aangekondigde terugtrekking VS uit delen van Syrië

‘Het is een zeer slecht plan van de Amerikaanse president Trump om de Turken vrij baan te geven in noordoost-Syrië. Zij willen het gebied binnenvallen en een veiligheidszone creëren. De Koerdische bondgenoten die dapper vochten tegen Isis worden zo opgeofferd aan de Turkse expansiedrift. Vele duizenden Isis-strijders komen zo mogelijk op vrije voeten en een schrijnende situatie voor vele vluchtelingen dreigt.'

'Ik vraag minister Blok om bij zijn Amerikaanse ambtsgenoot bezwaar aan te tekenen tegen deze stap die voor Europa grote negatieve gevolgen kan hebben. Wat mij betreft biedt Nederland samen met andere Europese landen aan om de Amerikanen te ontlasten in Irak zodat zij capaciteit vrijspelen om in Syrië te blijven.

De EU moet stappen tegen Turkije nemen als ze dit plan doorzetten. Daarbij denk ik aan gerichte sancties wanneer dit land Syrië binnenvalt. De wereld was te klein toen Rusland de Krim binnenviel. De internationale gemeenschap mag niet wegkijken als een NAVO-bondgenoot nu hetzelfde doet.’

Labels: ,