Economische groei mag geen gouden kalf worden

Charging Bull Wall Street New York.jpg
eppobruins2018
Door Eppo Bruins op 13 december 2019 om 21:13

Economische groei mag geen gouden kalf worden

Economische groei mag nooit een doel op zichzelf zijn. Dan wordt de economie een gouden kalf zonder werkelijke waarde. Economische groei moet ruimte bieden aan het goede leven en de ruimte voor mensen om zelf keuzes te maken van waarde.

We zijn in Nederland terecht trots op het hoge aantal vrijwilligers. We zijn dankbaar voor familieleden die mantelzorger zijn. Het is mooi om te zien dat jonge mensen kiezen voor tijd en aandacht voor hun gezin en hun naasten. Als we kiezen voor economische groei, moet het bijdragen aan de waarden die Nederland maken tot het land waar we samen leven met aandacht voor elkaar. Vandaag stuurde het kabinet een groeibrief naar de Tweede Kamer waarin ze uitlegt welke keuzes nodig zijn voor economische groei in de toekomst. Voor mij moet het altijd in balans zijn met de dingen die het leven echt van waarde maken. De brief is een goede aanzet daarvoor.

Het kabinet vraagt aandacht voor de ruimte die Nederlanders moeten houden om zelf hun werk-privé balans te kiezen. Deeltijdwerk waarmee er ruimte is voor zorg voor het gezin mantelzorg of vrijwilligerswerk, horen bij de Nederlandse identiteit. De ChristenUnie zet zich in dat de vrijheid om zelf keuzes te kunnen maken voor rust en tijd voor de ander blijft bestaan.

De economische groei van Nederland is belangrijk. Daarmee kunnen jongeren aan de slag, kunnen we onze sociale voorzieningen overeind houden en hebben Nederlanders de ruimte een leven van waarde te leiden. Het is goed dat het kabinet daarom inzet op onderwijs, innovatie, infrastructuur en de grote maatschappelijke transities zoals de duurzame economie. Ik kijk uit naar het debat over dit belangrijke onderwerp in de Tweede Kamer.

Labels: ,