Drama dreigt in vluchtelingenkampen door coronavirus

Tentenkamp Moria
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 2 april 2020 om 11:42

Drama dreigt in vluchtelingenkampen door coronavirus

In de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden is een schrijnende humanitaire crisis aan de gang. Als het coronavirus in de kampen toeslaat, wordt deze situatie nog veel dramatischer. Er dreigt een groot menselijk drama plaats te vinden, hier op het Europese continent. Het is dan ook heel belangrijk dat Europese lidstaten hun verantwoordelijkheid nemen en nu in actie komen.

Ik ben een aantal keer op Lesbos geweest. Daar zag ik zelf in welke erbarmelijke omstandigheden de vluchtelingen moeten leven. Het coronavirus dreigt deze crisis nog vele malen te verergeren. Waar wij vaak onze handen moeten wassen, is daar maar 1 kraan per 1300 mensen beschikbaar. Waar wij 1,5 meter afstand moeten houden, staan daar de tentjes vlak op elkaar. Medische voorzieningen zijn er bijna niet. Deze schrijnende situatie is niet langer houdbaar.

In de Tweede Kamer heb ik, nog voordat de coronacrisis losbarstte en daarna opnieuw, aandacht gevraagd voor de crisis op de eilanden. De motie om 2500 kwetsbare kinderen van de Griekse eilanden naar het vasteland over te brengen, moet snel worden uitgevoerd. Het eerste coronageval op het eiland is al bekend. Het is nu belangrijk om nog voordat het virus in de kampen toeslaat mensen te evacueren en te verspreiden. Nederland moet dan ook, in samenwerking met andere Europese landen, de verantwoordelijkheid nemen. Actie kan niet wachten.

Labels: ,