Stille ramp

Wallen overzicht9
stienekevandergraaf2018
Door Stieneke van der Graaf op 2 april 2020 om 12:16

Stille ramp

Vlak voor de coronacrisis uitbrak liep ik op een regenachtige donderdagavond in een van onze grote steden mee met veldwerkers die hulp aanbieden aan vrouwen in de prostitutie. Een jonge vrouw uit Hongarije vertelde me dat ze in financiële nood zit, en dit werk doet om haar kinderen te eten kunnen geven.

Even verderop hoorden we een vrouw roepen: ‘Go away, or I will call the police!”. Een paar mannen filmden met hun mobiele telefoon de vrouwen achter de ramen. De vrouwen voelden zich vernederd, het maakt me boos en verdrietig tegelijk.

Hulporganisaties bellen me nu tijdens de coronacrisis: ‘we spraken vandaag vele vrouwen die uit de prostitutie willen stappen. Ze grijpen dit moment aan en hebben de moed de stap te zetten.’ Wat mij betreft moeten deze vrouwen nu de steun krijgen om die stap daadwerkelijk te zetten.

Want hun situatie is ronduit schrijnend. Door de coronamaatregelen moesten bordelen sluiten. De vrouwen die er werkten kwamen in een klap zonder inkomsten te zitten. Vaak hebben ze geen buffer. Hun verdiende geld staan ze af aan een pooier of sturen ze op naar familie in het buitenland. Hulporganisaties delen nu voedselpakketten uit zodat deze vrouwen overleven.

Er voltrekt zich in de prostitutie momenteel een ‘stille ramp’. De vrouwen en mannen in de prostitutie die door de coronacrisis in de problemen komen vallen vaak buiten alle regelingen die het kabinet nu optuigt.

Door de coronacrisis vallen de reguliere inkomsten van prostituees weg. Omdat zij – veelal vrouwen – vaak niet zijn ingeschreven als ZZP’er, krijgen ze daarvoor geen enkele compensatie. Andere prostituees hebben geen recht op bijstand omdat ze nog niet lang genoeg in Nederland verblijven. Ze bevinden zich vaak in een afhankelijkheidsrelatie, hebben hoge lasten en worden fysiek of financieel gedwongen om toch te gaan werken. Omdat de bordelen sluiten, ontvangen zij klanten nu thuis of gaan ze als escort op bezoek, met alle risico’s voor hun eigen gezondheid en de volksgezondheid in het algemeen.

Daar waar de hele samenleving grotendeels wordt stilgelegd, werken vrouwen in de prostitutie noodgedwongen door. Zij gaan, vaak gedwongen, in onveilige omstandigheden door met hun werk. De toename van het aantal advertenties op internet doet een grote verschuiving naar de thuisprostitutie vermoeden.

Ik vraag het kabinet om veel meer actie om deze kwetsbare vrouwen te helpen. Online-advertenties moeten stoppen, prostituees moeten gebruik kunnen maken van de financiële regelingen die nu zijn opengesteld en er moet hulp zijn voor vrouwen die nu het moedige besluit nemen om uit de prostitutie te stappen.

De situatie van nu laat ook zien dat de prostitutie in Nederland helemaal niet op orde is. De situatie verschilt heel erg per gemeente. Veel vrouwen vallen nu tussen wal en schip, ze staan niet geregistreerd omdat privacyregels dat verhinderen. Het belang van de wet regulering sekswerk wordt nu nog meer duidelijk, die moet nu snel naar de Tweede Kamer om te worden behandeld. De wet zorgt voor landelijk beleid voor de registratie van prostituees en zorgt voor betere bescherming voor prostituees die gedwongen worden dit werk te doen.

Er vindt een stille ramp plaats. We mogen deze vrouwen niet aan hun lot overlaten.

Juist middenin deze coronacrisis moeten we er voor hen zijn.

Labels: , ,