Eerste reactie EU-migratieplan

Grens
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 23 september 2020 om 14:37

Eerste reactie EU-migratieplan

Vandaag presenteerde de Europese Commissie haar EU-migratieplan. Dit voorstel is een goede eerste stap om eindelijk tot een gezamenlijk Europees migratiebeleid te komen. En dat is heel hard nodig. Het huidige migratiebeleid is failliet, dat laten de onmenselijke omstandigheden zoals op Lesbos, Samos en Lampedusa duidelijk zien. Europese samenwerking op dit thema is echter noodzakelijk om aan deze drama's een einde te maken. 

De ChristenUnie gaat zich nog verder verdiepen in het uitgebreide voorstel. We zien al wel in het gepresenteerde plan een aantal positieve punten, al hebben we ook een kanttekening.

Het is allereerst goed dat het voorstel het gezamenlijke belang van selectie aan de grenzen van de Europese Unie onderstreept. We zeggen 'ja' tegen mensen die vluchten vanwege oorlog en geloofsvervolging, Mensen uit veilige landen, waarbij het duidelijk is dat er geen perspectief is op asiel in Europa, keren snel mogelijk terug naar hun land van herkomst. Daarnaast zijn we positief dat er eindelijk een plan ligt voor een eerlijke herverdeling van vluchtelingen over Europa. Ik hoop en dring aan dat Nederland ook haar eerlijke deel zal nemen. Tenslotte kunnen we enkel barmhartig zijn voor de echte vluchtelingen als we ook een effectief Europees uitzetbeleid voeren. We staan sterker richting landen als Marokko als we dit gezamenlijk oppakken, in plaats van afzonderlijk zoals nu.

Tegelijkertijd vragen we ons af of het voorgestelde ‘return sponsorship’ voor landen die weigeren vluchtelingen op te nemen, gaat werken en niet leidt tot uitholling van de solidariteit ten aanzien van het opvangen van echte vluchtelingen in de EU.

Labels: ,