Uitzicht voor jongeren op de arbeidsmarkt

Coalitie-Y.jpg
eppobruins2018
Door Eppo Bruins op 24 september 2020 om 13:34

Uitzicht voor jongeren op de arbeidsmarkt

Vandaag werd het derde steun- en herstelpakket in de Tweede Kamer behandeld. Opnieuw een massieve financiële impuls om te voorkomen dat mensen hun werk en inkomen kwijt raken als gevolg van de crisis. In het debat vraag ik in het bijzonder aandacht voor jongeren. Zij zijn de groep die op de arbeidsmarkt het zwaarst door de crisis zijn getroffen. De werkloosheid onder jongeren is veel groter dan onder andere groepen. Hoe geven we onze jongeren uitzicht op een baan? 

Jongeren hadden het al niet makkelijk op de woning- en arbeidsmarkt. Niet voor niets kwamen we ruim een jaar geleden met Coalitie-Y. Starters gaan van flexcontract naar flexcontract, hebben vaak te maken met een torenhoge studieschuld en hebben weinig kans op een betaalbare woning.

En daar komt deze crisis nu bovenop. 

Coalitie-Y heeft sindsdien niet stilgezeten en zit inmiddels geregeld aan tafel met de premier. Ik ben blij dat het kabinet aandacht heeft voor jongeren en 350 miljoen euro uittrekt om jeugdwerkloosheid aan te pakken. Ik hoop dat ze daarbij volop de mooie ideeën van Coalitie-Y betrekken.

De ChristenUnie vindt dat de overheid ook zelf een grotere rol moet nemen om jongeren aan het werk te houden. Investeren in jongeren is investeren in de toekomst en goed voor de hele samenleving. Er is een grote behoefte aan meer stages, meer leer/werk-plekken en meer startersfuncties. Veel bedrijven laten die immers vallen vanwege de crisis. Dit is de tijd dat het kabinet kan inspringen en juist extra plekken kan creëren voor jongeren. De overheid kan bijvoorbeeld extra stages aanbieden of meer rijkstrainees aannemen.

Daarnaast kijk ik naar de maatschappelijke diensttijd. Jongeren zien daarmee om naar hun naaste en dragen bij aan een bloeiende samenleving. Ook ontwikkelen ze vaardigheden, ontdekken ze wat ze leuk vinden en leren ze allerlei organisaties en mensen kennen waar ze de rest van hun werkende leven profijt van hebben. Samen met Coalitie-Y roep ik het kabinet dan ook op om te kijken hoe de maatschappelijke diensttijd gebruikt kan worden in de aanpak tegen jeugdwerkloosheid.

Zo zetten we ons in voor hoop en nieuwe kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt. Nu en ná de crisis.

Labels: , ,