Voorzichtig spreken over ernstig zieke kinderen

kinderverdriet
carladikfaber2018
Door Carla Dik-Faber op 13 oktober 2020 om 17:46

Voorzichtig spreken over ernstig zieke kinderen

Het is ongelooflijk verdrietig als je machteloos moet toekijken als je kind zó ernstig ziek is en lijdt, en je weet dat je het kind op korte termijn zult verliezen. Juist daarom past het ons om hier voorzichtig over te spreken. Als het gaat om jonge kinderen die op korte termijn zullen sterven, dan gaat het in de kern om het verlenen van passende zorg in hopeloze situaties waar geen perspectief meer is.

Kindereuthanasie is voor de ChristenUnie nooit een begaanbare weg geweest en zal dat ook nooit zijn. Aan de andere kant hebben we altijd steun gegeven aan palliatieve sedatie, het verlagen van het bewustzijn zodat iemand geen pijn meer voelt. We vinden dat de richtlijn voor kinderpalliatieve zorg verbeterd moet worden.

De vraag die nu voorligt, is waar de grens ligt tussen palliatieve sedatie en actieve levensbeëindiging en wat we doen voor kinderen waar palliatieve sedatie geen oplossing is. Voor artsen is het belangrijk om te kunnen bepalen wat passende zorg in dit soort hopeloze situaties is. We willen ruimte geven aan de minister om het gesprek daarover aan te gaan met de beroepsgroep. Het is voor ons essentieel dat artsen en ouders in het gesprek over dit kwetsbare onderwerp voorop staan.

Mocht de minister na zijn gespreken met een regeling willen komen, dan zal de ChristenUnie die regeling op dat moment beoordelen.

Labels: