Uitspreken tegen anti-Israëlstem bij VN

Vlag Israël.jpg
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 11 november 2020 om 10:09

Uitspreken tegen anti-Israëlstem bij VN

Het is een grote ergernis van mij. In de Mensenrechtenraad van de VN worden keer op keer resoluties aangenomen, exclusief gericht op de veroordeling van Israël. De teller van dit jaar staat inmiddels op zeven. De democratische rechtsstaat Israël voert daarmee volgens deze VN-raad de lijst van mensenrechtenschenders aan. Geen enkel land is zo vaak veroordeeld. Beruchte staten als Saoedi-Arabië en China zelfs nooit. Dat is absurd. 

Extra absurd is dat Nederland bij zes van de zeven resoluties vóór heeft gestemd. En dit terwijl de Tweede Kamer zich al eerder over dit soort stemmingen had uitgesproken: Nederland moet juist actief stelling nemen tegen dergelijke eenzijdige resoluties. Samen met andere partijen lever ik dan ook geregeld kritiek op het kabinet. Het moet klaar zijn met dit soort stemgedrag. 

Eén van de dieptepunten is een resolutie die, door enkel de islamitische naam van de Tempelberg te gebruiken, moedwillig de Joodse geschiedenis en wortels van het land ontkent. Dat is ronduit schandalig en ik vind het niet kunnen dat Nederland voor die resolutie heeft gestemd. 

Deze week roep ik de Tweede Kamer dan ook op om uit te spreken dat zij zich niet kan vinden in het feit dat Nederland voor deze resolutie heeft gestemd. Dat is vrij uniek: als mijn voorstel wordt aangenomen, neemt de Tweede Kamer daarmee dus afstand van deze voorstem van Nederland bij de VN-raad. 

Dat moet een duidelijk signaal zijn: het bashen van Israël – en het ontkennen van de diepe Joodse verbondenheid van de geschiedenis van de Tempelberg– moet nu echt stoppen.

Labels: ,