Rechtstreeks van de boer

202009-TV-spot-TK-verkiezingen-26.jpg
carladikfaber2018
Door Carla Dik-Faber op 24 november 2020 om 18:50

Rechtstreeks van de boer

Een duurzame toekomst voor de landbouw begint met een eerlijke prijs voor boeren. Een mooie manier om meer te verdienen, is door het verbinden van boeren en burgers. Een korte keten dus. De boer hoeft dan de winst met minder partijen te delen. Bovendien zien consumenten direct waar hun groenten, vlees of zuivel vandaan komen. Zo zorgen deze korte ketens voor meer waardering voor het voedsel én voor een goede boterham voor de boer.

Eén van die regionale initiatieven wordt momenteel uit de grond gestampt in de regio Eemland, Betuwe en Flevopolder. Hierbij richten de initiatiefnemers zich vooral op de consumenten in Amersfoort. Uit de weilanden boven de stad, van de akkers in de Flevopolders en uit de boomgaarden van de Betuwe kan een heerlijk en compleet voedselpakket worden samengesteld. Dat pakket, vol lokale producten, wordt rechtstreeks aan consumenten geleverd en is zo een volwaardig alternatief voor het boodschappenmandje bij de supermarkt. 

Vandaag doe ik oproep aan het kabinet om dit initiatief te omarmen. En er zijn meer voorbeelden elders in het land, die laten zien dat steeds meer consumenten regionaal geproduceerde producten waarderen en ook bereid zijn om daar een eerlijk prijs voor te betalen. Die initiatieven verdienen alle ruimte. Ze hebben immers aandacht voor wat echt telt: lokaal, betaalbaar voedsel voor gezinnen, een eerlijke prijs voor de boer en goede zorg voor de schepping.

Labels: