Licht in het parlement

Chanoeka
eppobruins2018
Door Eppo Bruins op 10 december 2020 om 14:40

Licht in het parlement

Het is weer lichtjestijd. Joden wereldwijd staan samen met ons tijdens het prachtige Chanoekafeest stil bij het wonder dat de tempel 2200 jaar geleden opnieuw werd ingewijd. Het symboliseert hoe God trouw is tot de dag van vandaag. We mogen het licht branden om met het Joodse volk te vieren dat het kwaad niet het laatste woord heeft en het goede zal overwinnen.

Ook in politiek Den Haag wordt het feest meegevierd. Op 10 december ontvangt de voorzitter van de Tweede Kamer een Chanoeka-kandelaar uit handen van de joodse Chabad-gemeenschap. Dit jaar is de overhandiging online, in verband met de coronamaatregelen. Met deze negenarmige menora, ook wel chanoekia genoemd, wil de Joodse gemeenschap licht brengen in het parlement. De kandelaar komt voor het raam te staan in het kantoor van de Kamervoorzitter, zodat het licht naar buiten toe verspreid wordt over Den Haag, Nederland en de wereld.

En dit jaar is er reden genoeg om het licht te ontsteken.

2020 is een jaar waarin de wereld stil werd gezet door de impact van corona. Mensen voelen zich eenzaam of maken zich zorgen over hun gezondheid, baan of financiën. Maar we kijken met verwachting naar 2021. We hopen op en bidden voor licht. We weten dat God trouw is. Dat er een einde zal komen aan deze nare periode. Dat het kwaad nooit het laatste woord zal hebben.

Dat besef kwam in 2020 op een andere manier krachtig binnen. In het jaar waarin we terugblikten op 75 jaar bevrijding, werden er woorden van spijt, schuld en daarmee verzoening gesproken richting het Joodse volk. In januari bood premier Rutte excuses aan namens de overheid aan de Joodse gemeenschap. Het werd gevolgd door de koning die op 4 mei bewogen woorden sprak over de rol van zijn overgrootmoeder, koningin Wilhelmina. En dit najaar werd het gevolgd door diverse kerken die de moedige daden van gemeenteleden memoreerden, maar tegelijk ook schuld wilden belijden voor de momenten waarop de kerken tekortschoten. Ik kijk terug op een jaar vol bijzondere momenten en kijk vol verwachting uit naar de zegeningen die al deze gebeurtenissen zullen brengen voor ons land.

Het kwaad heeft niet het laatste woord. De vlam kan soms flakkeren, maar zal nooit doven. Het schijnsel is soms zwak, maar gaat niet uit. Het licht is soms verborgen, maar wordt altijd weer zichtbaar. Vandaag vieren we wereldwijd, in Nederland en in het parlement met vreugde en dankbaarheid het feest van de lichtjes.

Chag urim sameach! (vrolijk lichtfeest!)

Foto's van de menora-uitreiking van eerdere jaren:

Chanoeka1.jpgChanoeka2.jpgChanoeka3.jpg

Labels: ,