Vaccinatie moet altijd een vrije keus zijn

Kinderzorg.jpg
01 Gert-Jan Segers.jpg
Door Gert-Jan Segers op 31 december 2020 om 15:41

Vaccinatie moet altijd een vrije keus zijn

De eerste vaccins zijn aangekomen in ons land en dat is heel goed nieuws voor iedereen die daar reikhalzend naar uitkijken. Op korte termijn zal Nederland beginnen met vaccineren. Ik hoop dat dit ons betere bescherming tegen het virus gaat geven, zeker nu de druk op de zorg ongekend hoog is en de gevolgen van de lockdown groot zijn.

Persoonlijk ben ik blij dat God aan mensen de kennis heeft gegeven om een vaccin te ontwikkelen om daarmee levens te sparen. Vaccins hebben in de geschiedenis van de mensheid al veel ernstige ziektes voorkomen. Denk alleen maar aan polio dat in eerdere periodes zoveel kinderen een blijvend handicap heeft opgeleverd. Maar met de komst van de vaccins tegen Corona krijg ik ook veel bezorgde vragen. Er is scepsis over vaccinatie in het algemeen. Hoe ik daar zelf in sta, heb ik net geschreven. Verder moet iedereen met eigen verstand en geweten daarin zijn of haar keus maken.

Maar de grootste zorgen zijn er over mogelijke vaccinatiedwang of -drang. Daar zijn veel mensen heel bezorgd over en dat snap ik goed. Laat ik daarom heel helder wezen: als ChristenUnie-fractie zijn wij altijd tegen verplichte vaccinatie geweest en ook tegen drang in de vorm van indirecte dwang. Vaccinatie dringt letterlijk je lichaam binnen en een vorm van dwang of drang is strijdig met de lichamelijke integriteit van elk mens. Daarom stemden we onlangs ook vóór de moties van de collega’s Wilders en Azarkan die zich buitengewoon helder uitspraken tegen vaccinatiedrang en -dwang. Behalve de VVD en D66, steunden alle fracties deze moties. En wij dus ook, met overtuiging.

Mensen moeten te allen tijde zeggenschap hebben over hun eigen lichaam. Dat betekent ook dat de ChristenUnie vindt dat de overheid die vrijheid moet beschermen en ervoor moet zorgen dat ook mensen met onoverkomelijke bezwaren tegen vaccinatie de toegang tot het publieke leven behouden. Hoe belangrijk het vaccin ook zal blijken te zijn in de strijd tegen het virus, vaccinatie moet altijd een vrije keus van elk individu zijn. We hopen allemaal dat deze nare tijd snel voorbijgaat en wij willen erop toezien dat dat in ieder geval niet ten koste gaat van onze persoonlijke vrijheid.

Labels: ,