Geef iedereen kans op een advocaat

Rechter
stienekevandergraaf2018
Door Stieneke van der Graaf op 22 januari 2021 om 18:21

Geef iedereen kans op een advocaat

Machteloos voel je je. De belastingdienst zet je toeslag stop en je weet niet wat je daar tegen kunt doen. Geld om een advocaat in te huren heb je niet. Op een sociaal advocaat, die je helpt tegen een lager tarief, heb je geen recht. De overheid vindt namelijk dat je dit probleem zelf moet oplossen. Je kunt geen kant meer op. 

Als je problemen hebt met de overheid, moet je eerder recht hebben op hulp van een sociaal advocaat. Ik vind dat je die hulp nu nog in te weinig gevallen krijgt. Daardoor raken mensen onterecht in de schulden, of krijgen ze niet de toeslag die ze hard nodig hebben. Een sociaal advocaat kan bij deze problemen helpen en maakt daarmee een wereld van verschil voor iemand met weinig geld. Maar, dan moet je daar wel een beroep op kunnen doen.

Want het is niet gemakkelijk om op eigen houtje tegen een besluit van de overheid in te moeten gaan. Te vaak wordt er in onze wetgeving vanuit gegaan dat mensen hun problemen zelf kunnen aankaarten en oplossen. Maar onze wetten zijn vaak ingewikkeld en ambtenaren maken soms fouten. Het is dan lastig te weten wat je moet doen. Zeker als je moeilijk kunt lezen, of door schulden zoveel stress hebt, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom moeten sociaal advocaten meer ruimte krijgen om mensen met weinig geld juridisch bij te staan. Een sociaal advocaat moet deze rechtsbijstand kunnen bieden en daarvoor een eerlijke vergoeding ontvangen van de overheid.

Minister Dekker gaat op mijn verzoek kijken hoe de drempel voor hulp lager kan komen te liggen en of mensen die tegenover de belastingdienst komen te staan eerder een beroep op een sociaal advocaat kunnen doen. Daar ben ik ontzettend blij mee. Ik hoop dat hij er voor kiest de regels voor sociaal advocaten eenvoudiger te maken. Zo kunnen zij eerder hulp bieden aan mensen die daar het geld niet voor hebben en krijgen zij daarvoor een vergoeding van de overheid.

Dit is een belangrijke stap, maar we zijn er nog niet. Er is meer nodig om iedereen een kans te geven om zijn of haar recht te halen. In ons verkiezingsprogramma doen we nog meer voorstellen om de rechtspraak en de rechtsbijstand te verbeteren. Die plannen vind je hier.

Labels: