Het komt er: statiegeld op blikjes

Weggegooid blikje.jpg
carladikfaber2018
Door Carla Dik-Faber op 3 februari 2021 om 11:57

Het komt er: statiegeld op blikjes

Wat een ontzettend goed nieuws dat het kabinet nú - eerder dan gepland - het besluit neemt om statiegeld op blik in te voeren. Dat is heel erg nodig. Jaarlijks komen naar schatting 150 miljoen blikjes als zwerfafval terecht in onze natuur en leefomgeving. Dat is niet alleen lelijk, maar vooral ontzettend slecht voor de dieren en natuur.

Het bedrijfsleven kreeg één laatste kans om het probleem zelf op te lossen, dat is ze niet gelukt. Integendeel, het aantal blikjes in het zwerfafval is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Het bedrijfsleven moet nu als de wiedeweerga aan de slag om de logistiek op orde te brengen, zodat 31 december 2022 ook statiegeld op blik kan worden ingevoerd.

 Blikafval is, naast dat het de natuur vervuilt, erg gevaarlijk. Het kan tweehonderd jaar duren voordat een aluminium blikje is afgebroken. Tot die tijd kunnen de scherven in de magen van dieren terecht komen, vaak met een pijnlijke dood tot gevolg. Ook boeren waarschuwen hiervoor: er gaan veel koeien dood doordat ze maaisel eten waar blikscherven in zitten.

Mede dankzij de inzet van de ChristenUnie voeren we per 1 juli van dit jaar eindelijk statiegeld op kleine flesjes in. Dat was al een geweldige stap, want eerder was er zelfs sprake van dat statiegeld helemaal afgeschaft zou worden. Het is heel mooi dat er nu, na een voorstel dat ik in oktober 2019 indiende, ook statiegeld op blikjes komt. Een mooie afsluiting van deze periode in het kabinet, waarbij we kiezen voor de zorg voor de schepping!

Labels: