Spreek ze vrij

Shafqat_Shagufta
joelvoordewind2018
Door Joël Voordewind op 3 februari 2021 om 05:00

Spreek ze vrij

Een aantal sms-berichten met beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Dat was reden om het christelijke, Pakistaanse echtpaar Shafqat en Shagufta te arresteren en ter dood te veroordelen. De berichten zouden immers van de telefoon van Shagufta zijn verstuurd. Het bewijs is echter zeer zwak. Het schrijven van het echtpaar is in hun moedertaal Urdu al van laag niveau. Hoe zouden ze dan ooit Engelse sms’jes gestuurd kunnen hebben?

Blasfemiewet
Alles wijst erop dat ze er zijn ingeluisd en dat hun rechten op een eerlijke rechtsgang worden geschonden. Sinds hun veroordeling wacht het echtpaar op hun hoger beroep. De zitting wordt echter keer op keer uitgesteld. Zo zitten ze al jaren in onzekerheid. Ze zijn van elkaar gescheiden en hebben te maken met groot psychisch en fysiek leed. Hun kinderen moeten al jaren zonder hun ouders opgroeien.

Dit doet me denken aan een eerdere rechtszaak in Pakistan, namelijk die van Asia Bibi. Ook zij kwam door valse beschuldigingen in de dodencel terecht. Deze zaak maakte op mij grote indruk. Dankzij onophoudelijk gebed, grote publieke druk en de onverzettelijke verdediging van haar advocaat kwam zij in 2019 eindelijk vrij.

Shafqat en Shagufta zijn, net zoals Asia Bibi toentertijd, slachtoffers van misbruik van de Pakistaanse blasfemiewet. Deze wetgeving zet zware straffen op het beledigen van de islam, de koran en de profeet Mohammed. Valse aangiften komen veel voor, de blasfemiewet wordt dan bijvoorbeeld gebruikt als wraak of om mensen uit de weg te ruimen na een conflict. Christenen zijn relatief vaak het slachtoffer en moeten op hun hoede zijn.

Actie
Voor Shafqat en Shagufta is op maandag 15 februari nu de zitting van het hoger beroep gepland. Dit is daarom hét moment om in actie te komen.  

Samen met HVC komen we als ChristenUnie met een grote petitiecampagne om het echtpaar vrij te krijgen. Deze actie wordt ondersteund door CDA, SGP, Jubilee Campaign en SDOK. Het is de bedoeling om de petitie, waarin we oproepen tot vrijspraak en vrijlating van het echtpaar, een aantal dagen voor de rechtszaak te overhandigen aan de Pakistaanse ambassadeur in Nederland.

De petitie is tevens gericht aan minister Blok vanuit Buitenlandse Zaken. We willen namelijk dat ook de Nederlandse regering alles op alles zet om de levens van Shafgat en Shagufta te beschermen.

Bid en teken mee 
Doet u mee? Dat kunt u allereerst doen door te bidden. Bid mee voor het echtpaar en voor hun vrijlating. Dat is het uiteindelijk het belangrijkste.

Daarnaast vragen we u: teken de petitie én deel deze met vrienden, kennissen en gemeenteleden. Samen zorgen we zo voor een luid en duidelijk geluid: spreek ze vrij!

Klik hier voor de petitie!

Labels: ,