Eiwit-vaccins ingezet in strijd tegen corona

vaccinatie.jpg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg
Door Mirjam Bikker op 9 december 2021 om 16:04

Eiwit-vaccins ingezet in strijd tegen corona

Deze coronacrisis duurt nu al ruim anderhalf jaar en voorlopig is het eind helaas nog niet in zicht. Gelukkig weten we inmiddels wel welke middelen helpen in de strijd tegen het virus. Je houden aan de basismaatregelen, laten testen als je klacht hebt en in quarantaine bij een besmetting. Maar ook vaccinatie helpt, daarmee bescherm je jezelf en ook je omgeving. In de ziekenhuiscijfers zien we dat vaccinatie verschil maakt en ik ben dan ook blij dat we iedereen de ruimte geven om dit vaccin te nemen.

Regelmatig ontvang ik berichten van mensen die zich wél willen laten vaccineren maar bijvoorbeeld gewetensbezwaren ervaren bij de huidige beschikbare vaccins. Daarom heb ik samen met onder andere de SGP gepleit voor het mogelijk maken van de keuze voor een ander vaccin, het zogenoemde eiwit-vaccin. Het goede nieuws is nu dat de ontwikkeling van het zogenoemde eiwitvaccin in een vergevorderd stadium is. Daarom heb ik de minister gevraagd om ervoor te zorgen dat die vaccins zo snel mogelijk beschikbaar komen. Een motie hierover is met brede steun in de Tweede Kamer aangenomen. De minister ziet de meerwaarde van deze vaccins en heeft besloten deze in te zetten in de strijd tegen het virus. Deze eiwit-vaccins zullen beschikbaar komen voor de mensen die geen zogenoemd m RNA-vaccin kunnen of willen krijgen. 

Wanneer deze vaccins in Nederland beschikbaar zullen zijn is nu nog niet helemaal duidelijk. De verwachting is dat het eiwit-vaccins Novavax in het voorjaar van 2022 op de markt wordt toegelaten. Ik heb de minister aangemoedigd dit goed in de gaten te houden zodat we zo snel mogelijk eiwit-vaccins in Nederland kunnen aanbieden. Door deze vaccins kunnen ook mensen die gewetensbezwaren hebben bij de bestaande de keuze voor een vaccin gewetensvol maken.

Labels: ,