Brede coalitie lanceert initiatiefwet: geef ruimte om van terugvordering uitkering af te wijken in schrijnende gevallen

Armoede
Don Ceder door In beeld met Floor.jpg
Door Don Ceder op 23 februari 2022 om 09:33

Brede coalitie lanceert initiatiefwet: geef ruimte om van terugvordering uitkering af te wijken in schrijnende gevallen

Gemeenten, ambtenaren en uitvoerders moeten meer ruimte krijgen om de menselijke maat toe te passen bij het terugvorderen van geldbedragen. Op dit moment zijn zij verplicht om de regels voor terugvordering strikt toe te passen, wat soms tot schrijnende situaties leidt. 

De ChristenUnie presenteert daarom vandaag samen met D66, CDA, GroenLinks, SP en PvdA een initiatiefwetvoorstel die deze instanties de ruimte geeft om in schrijnende gevallen zelf een afweging te maken. Met deze wet komt er ruimte voor maatwerk wat volgens de partijen een belangrijkste stap is in het terugbrengen van de menselijke maat bij uitkeringen.

Don Ceder (ChristenUnie): “Geef ruimte aan barmhartigheid en zet niet het systeem maar de mens weer centraal. Het gebrek aan ruimte bij de huidige regels leidt nu soms tot schrijnende situaties op het moment dat iemand door een fout opeens duizenden euro’s moet terugbetalen. We willen een overheid dat allereerst vanuit vertrouwen handelt. Zowel richting de burger als de uitvoerder die nu geregeld voor gevallen staat waarbij maatwerk nodig is, maar niet geboden kan worden. Met deze wetswijziging zorgen we ervoor dat gemeenten, ambtenaren en uitvoerders ruimte krijgen voor maatwerk op het moment dat kwetsbare burgers door de overheid verdrukt dreigen te worden.

Met de huidige regels kan een kleine fout tot grote (financiële) zorgen leiden. Gemeenten en andere uitvoerders zijn op dit moment verplicht om bij een schending van de zogeheten inlichtingenplicht de uitkering terug te vorderen, een boete op te leggen en de uitkering te herzien. Door de initiatiefwet ontstaat de mogelijkheid om hiervan af te wijken, waardoor gemeenten zelf de ruimte krijgen om een afweging te maken.

Labels: ,