Reactie Don Ceder op situatie Oekraïne

Kyiv.jpg
Don vierkant
Door Don Ceder op 24 februari 2022 om 13:54

Reactie Don Ceder op situatie Oekraïne

Wat gevreesd werd, is helaas werkelijkheid geworden. Rusland heeft vannacht Oekraïne aangevallen en is een oorlog begonnen. Onze gedachten en gebeden zijn bij de inwoners van Oekraïne.

Met de door Rusland ontketende oorlog, plaatst het zich buiten de naoorlogse internationale rechtsorde. In plaats van in gesprek te blijven is er gekozen voor militaire inzet.

Het spreekt voor zich dat we de aanvallen door Rusland totaal en op de scherpste wijze veroordelen. Sinds de Tweede Wereldoorlog is een dergelijke grove schending van de soevereiniteit van een land op het Europese continent niet voorgekomen.

Het is dan ook niet meer dan gepast om Rusland te isoleren van de internationale gemeenschap op alle mogelijke manieren.

Het is belangrijk om te benadrukken dat dit nu escalerende conflict volledig de verantwoordelijkheid van Poetin’s Rusland is. Hij is al maandenlang bezig met het sturen van duizenden en duizenden troepen naar de Oekraïense grens en heeft keer op keer gelogen over de redenen daarvoor. Hij heeft ontkend dat hij plannen zou hebben voor een invasie. Hij verspreidde en verspreidt bewust nepnieuws dat Oekraïne aanvallen zou hebben uitgevoerd en zelfs een genocide zou plegen. En nu is hij dan uiteindelijk Oekraïne binnengevallen en heeft hij de soevereiniteit van Oekraïne en internationale afspraken geschonden.

Het is niet alleen de verschrikkelijke situatie in Oekraïne die me zorgen baart. Er staat meer op het spel. Als we op deze schending van de internationale rechtsorde niet adequaat reageren en Poetin hiermee weg laten komen, dan kan dit net zo goed in andere gebieden en met andere soevereine landen gebeuren.

Wat nu nodig is een eensgezinde, snelle en krachtige reactie vanuit de EU en NAVO-partners door middel van zware sancties.

Premier Rutte heeft aangekondigd dat deze ook zullen volgen en wij steunen dat. We staan voor de soevereiniteit van Oekraïne en dienen daarom nu in te grijpen.

In ons gebed bidden we voor de vrede van Oekraïne, voor de vrede van de mensen en voor de vrede van de wereld. En dat is heel hard nodig.

Labels: ,