Vrede, vrijheid en recht (bijdrage aan debat over toespraak Oekraïense president)

Don Ceder .jpg
Don vierkant
Door Don Ceder op 31 maart 2022 om 12:00

Vrede, vrijheid en recht (bijdrage aan debat over toespraak Oekraïense president)

Wennen we er al aan? De beelden van oorlog, vluchtelingen die huis en haard moeten verlaten en beelden van totaal verwoeste steden op het Europees vasteland? Zelensky stelde ons deze vraag vandaag tijdens een indrukwekkende speech. 

Ik moest daarbij denken aan een simpel gebed. Zegen ons allen met onrust. Onrust om pal te blijven staan voor universele waarden als vrede, vrijheid en recht.

Want zelfs de kleinste kaars brengt licht tijdens een vloedgolf van duisternis. En laten we daarom als Nederland en Nederlanders binnen ons vermogen dat licht in Europa en de wereld zijn.

De Russische inval is namelijk niet alleen voor Oekraïne verschrikkelijk, maar dreigt ook de EU en haar lidstaten te destabiliseren. En daarom is het wat de ChristenUnie betreft belangrijk, essentieel, om Oekraïne volledig te steunen in haar strijd tegen Poetin en Rusland.  Dat kunnen we bijvoorbeeld doen door stevige sancties, maar het handhaven van de sancties komt echter moeizaam op gang in Nederland. En dat is pijnlijk. Wat kunnen we nog meer doen? Denk aan vastgoed en het sluiten van havens? En hoe staat het met bezittingen die gestald zijn in andere landen van ons koninkrijk? Hoe stevig is onze commitment ten aanzien van de sancties?

President Zelensky vroeg ons om wapens – Stingers, andere wapens. Wat kunnen wij samen met andere lidstaten doen, om bij te dragen? Om ervoor te zorgen dat zij zich kunnen verweren?

Momenteel zijn landen als Litouwen al bezig om bewijs te verzamelen van oorlogsmisdaden. Een concrete vraag: kunnen wij ons bij het initiatief wat al is gestart aansluiten?   

Ik denk dan nu ook al aan de wederopbouw. Want ook aan deze oorlog komt ooit een einde. Kunnen wij, zoals Zelensky net vroeg, kijken of wij ook voorbereidingen kunnen treffen om ons bijvoorbeeld toe te wijden en het commitment te tonen ten aanzien van de opbouw van één of meerdere steden? Kunnen wij dit voorstel serieus overwegen?

Labels: ,