Vermiste vliegers uit Tweede Wereldoorlog na ruim 80 jaar begraven

Begrafenis_Vliegeniers
stienekevandergraaf2018
Door Stieneke van der Graaf op 28 juni 2022 om 10:35

Vermiste vliegers uit Tweede Wereldoorlog na ruim 80 jaar begraven

Precies 81 jaar na hun overlijden werden vijf Tsjechoslowaakse militairen, die in de nacht van 22 op 23 juni 1941 de dood vonden bij Nieuwe Niedorp, herbegraven op de militaire begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission in Bergen op Zoom.

Het vliegtuig met zes bemanningsleden crashte. Een van hen overleefde het. De andere vijf waren sindsdien vermist. Jan Hejna, Vilem Konštatský, Alois Rozum, Leonard Smrček en Karel Valach.

Zij werden gevonden dankzij het Nationaal programma berging vliegtuigwrakken met vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog. Dat nationaal bergingsprogramma kwam er na een voorstel van mij en collega-Kamerleden Harry van der Molen en Wybren van Haga. Samen met nabestaanden konden we de vijf vermiste vliegers nu de laatste eer bewijzen.

Het was een bijzondere en ontroerende bijeenkomst. De berging van vliegtuigwrakken en het herbegraven van vermiste piloten en bemanningsleden is voor mij echt een erezaak. Deze mensen gaven in de Tweede Wereldoorlog hun leven voor onze vrijheid. En voor nabestaanden betekent het een einde aan hun zoektocht en is het betekenisvol dat hun geliefde familielid de hoogste eer bewezen wordt.

De Tsjechische Zdenka Baresová uit Brno vertelde me na afloop over haar oudoom Leonard Smrček. Hij was nog maar 25 jaar toen hij stierf. Al zolang ze zich kon herinneren, ging haar familie ieder jaar rondom de sterfdag van Leonard naar het monument in het dorp waar hij vandaan kwam en waar zijn naam staat geschreven. Nu heeft hij ook een laatste rustplaats gekregen. Ze vertelde me hoe waardevol dit moment was voor haar familie.

Bij de berging in Nieuwe Nieuwdorp werden ook de kinderen van de scholen in de omgeving betrokken. Zo wordt de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en het offer dat anderen brachten voor onze vrijheid, doorgegeven aan nieuwe generaties.

De vijf jonge oorlogshelden uit Tsjecho-Slowakije kregen op deze dag de hoogste eer voor het offer dat zij hebben gebracht. Deze week gaat het zoeken verder naar hun kameraden die het leven lieten in de strijd voor onze vrijheid.

Labels: ,