Alle steun voor Israël in de strijd tegen terreur

Vlag Israël.jpg
Portret Mirjam Bikker in vierkant.jpg Don vierkant
Door Mirjam Bikker, Don Ceder op 10 oktober 2023 om 10:17

Alle steun voor Israël in de strijd tegen terreur

Afgelopen weekend werden Israëlische burgers getroffen door de verschrikkelijke terreur van Hamas. Een aanval die Israël in het hart heeft geraakt en waar nog zoveel verdriet en onzekerheid is. We huilen mee met alle slachtoffers en nabestaanden van dit terroristische geweld en zijn in meeleven en gebeden verbonden.

De terreurorganisatie Hamas heeft maar één doelstelling. De vernietiging van Israël. Velen scanderen de leus: ‘from the river to the sea’. Afgelopen zaterdag maakt duidelijk wat dat volgens Hamas betekent. Duizenden raketten, burgers die worden vermoord, ontvoerd, verkracht, mishandeld, gegijzeld. Een nietsontziende golf van geweld. Dit is wat er gebeurt als Israël zich niet verdedigt tegen Hamas, Iran en Hezbollah. 

De afschuwelijke beelden raken ons diep en staan op ons netvlies gebrand. Wat een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van Israël. Als ChristenUnie staan we pal naast Israël in de strijd tegen deze terreur. In de strijd om veilige grenzen en, ten diepste, vrijheid. Dat hebben we altijd gedaan en zullen we nu des te meer doen. Israël heeft het volste recht zich te verdedigen.

De ChristenUnie steunt daarom voluit dat Nederland bij monde van demissionair premier Rutte deze vreselijke terreuraanval heeft veroordeeld en uitgesproken heeft dat Nederland achter Israël staat. En dat de premier die steunbetuiging ook zichtbaar heeft gemaakt door op het Binnenhof de Israëlische vlag te hijsen.

We zijn dankbaar voor de brede steun vanuit de internationale gemeenschap voor het recht op zelfverdediging van Israël. Ook zijn we blij met de steunbetuigingen van onze eigen overheid.

Maar er is ook de diepe pijn. Het hartverscheurende verdriet om onschuldige burgers die slachtoffer worden van deze terreurdaden. De koelbloedige ontvoeringen van burgers. De gijzelingen van Israëlische militairen. Deze huiveringwekkende beelden laten ons niet onberoerd. De angst voor verdere escalatie in het conflict die Joden en Palestijnen zal raken. Onze gedachten en gebeden gaan uit naar alle getroffenen, in het bijzonder kwetsbare mensen en kinderen, zowel aan Joodse als aan Palestijnse zijde. Meer dan ooit bidden we om de vrede van Jeruzalem. 

Eerder dit jaar heeft de ChristenUnie het initiatief genomen om werk te maken van verregaande internationale sancties voor die spelers die terreurbewegingen als Hamas steunen in de strijd tegen Israël. We herhalen ook nu graag de urgentie hiervan. Nederland moet het voortouw nemen in Europa om de Iraanse Revolutionaire Garde op de sanctielijst te plaatsen.

Ook dichterbij huis zijn er zorgen. Zorgen die leven onder de Joodse gemeenschappen in ons eígen land. Dit internationale conflict kan ook hier zomaar ontaarden in onrust op straat en bij demonstraties. De zorgen nemen al toe en verschillende joodse gemeenschappen vragen zich af of ze nog wel veilig zijn. Als ChristenUnie dringen we aan op extra alertheid vanuit de overheid, om de veiligheid van deze gemeenschappen te waarborgen.

Als deze dagen íets meer dan ooit duidelijk maken, dan is het wel dat dit conflict ten diepste gaat om de vraag of Joden een veilig thuis mogen hebben. En als ChristenUnie zeggen we nu, met meer klem dan ooit, dat Israël bestaansrecht heeft en dat dit bestaansrecht verdedigd mag worden. 

Labels: , ,