
Het kabinet-Schoof moet nu leiderschap tonen voor onze veiligheid
Opiniestuk Mirjam Bikker in Trouw
Investeer in veiligheid, samen met onze Europese bondgenoten. Ook als dat betekent dat we hier een stukje welvaart moeten inleveren, schrijft Mirjam Bikker, fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer.
Na het spoedberaad in Londen afgelopen zondag heeft premier Schoof laten weten zich aan te willen sluiten bij Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk om een voorname rol te spelen in het vredesplan voor Oekraïne. Een belangrijk signaal, maar het kabinet lijkt weinig ruimte te krijgen van een verdeelde coalitie. In deze tijden van snel schuivende panelen is overhaast handelen gevaarlijk, maar afwachten en speelbal zijn van de inzet van andere landen net zo goed. Wie zoekt naar vrede en recht zal ook zelf met realisme en verantwoordelijkheid een koers moeten uitzetten.
De Amerikaanse theoloog en politiek denker Reinhold Niebuhr (1892-1971) ontwikkelde zijn christelijk realisme in de context van de wereldoorlogen en de Koude Oorlog. Hij zag hoe naïef idealisme faalde tegen totalitaire regimes en pleitte voor een realistische, maar moreel verantwoorde inzet van macht. Christelijk realisme zoekt de balans tussen idealisme en machtsgebruik: de oproep om ‘de andere wang toe te keren’ gaat hand in hand met de plicht om macht in te zetten voor gerechtigheid.
Toegepast op de EU en Oekraïne betekent dit dat diplomatie cruciaal blijft, maar dat sancties en militaire steun nodig zijn om agressie te weerstaan en recht te handhaven. In de lijn van Niebuhr betekent dit een pragmatische inzet van macht, zelfs als de VS meer afstand nemen van de EU. Vrede en recht vragen nu om handelen binnen een coalition of the willing.
Boodschappenprijzen
Gezien de recente gebeurtenissen is het wonderlijk dat het Nederlandse politieke debat tot voor kort werd gedomineerd door discussies over kinderopvang en een onsje meer of minder boodschappenprijzen. Dit terwijl de oorlog in Oekraïne en de terugtrekkende beweging van de VS onze veiligheid direct raken. Natuurlijk is koopkracht belangrijk, maar dit is dan ook het moment om de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Als je prima rond kunt komen, wat heb je dan aan een paar tientjes extra per maand als de wereld in brand staat? Wat betekent een lagere energierekening als Oekraïne vecht voor zijn voortbestaan en daarmee ook voor de stabiliteit van ons continent?
In plaats van kortzichtige politieke discussies moet het kabinet-Schoof leiderschap tonen. Geen enkele beperking of vertraging van de PVV kan getolereerd worden. Als Nederland niet zelf koerst, zullen anderen dat voor ons doen.
Het Centraal Planbureau heeft onlangs becijferd dat het begrotingstekort 8 miljard lager uitvalt dan verwacht. Nederland heeft eindelijk de Navo-norm van 2 procent van het bbp voor defensie gehaald, maar we weten nu al dat dit niet genoeg is. De dreiging groeit en Europa moet zelf een militaire buffer opbouwen, zonder afhankelijk te zijn van een onvoorspelbare Amerikaanse president. De komende weken zal de coalitie zich terugtrekken in vergaderzalen om de begroting voor volgend jaar op te stellen. Daarom mijn oproep aan het kabinet: maak een duidelijke keuze, die begint bij het investeren in veiligheid.
Zet veiligheid voorop
Europa kent de prijs van verdeeldheid. De terugkeer van Groot-Brittannië aan de Europese tafels is goed nieuws en biedt kansen om, samen met Noorwegen, een sterk geopolitiek blok te vormen.
De Tweede Kamer debatteert deze week over de oorlog en de Europese top. Dit is een scharniermoment. Het kabinet-Schoof zal moeten kiezen wat het zwaarst weegt. De ChristenUnie is helder: investeer in veiligheid, samen met onze Europese bondgenoten. Ook als dat betekent dat we hier een stukje welvaart moeten inleveren. Laat de discussie over de voorjaarsnota niet weer verzanden in een chaotisch proces, maar gebruik dit moment om boven de politieke verdeeldheid uit te stijgen en veiligheid voorop te stellen. De keuzes die nu worden gemaakt, bepalen niet alleen de toekomst van Oekraïne, maar ook die van onszelf.
Nederland heeft zich altijd sterk gemaakt voor vrede en recht, maar die woorden zijn niets waard als we niet bereid zijn de consequenties te dragen. Wie vrede wil, moet koers zetten. Wie vrijheid wil, moet verantwoordelijkheid nemen.