Stemming over uitbreiding coronatoegangsbewijs

Coronatijd 2.jpg
cu-impactlogo-in-cirkel-met-blauw-rgb
Door Webredactie Eerste Kamer op 1 december 2021 om 13:00

Stemming over uitbreiding coronatoegangsbewijs

Gisteren was het debat en de stemming over het coronatoegangsbewijs in niet-essentiële detailhandel in de Eerste Kamer. Dit is de uitbreiding van het coronatoegangsbewijs naar bijvoorbeeld de kapper. Met dit coronatoegangsbewijs heeft iedereen toegang tot die kapper met een volledige vaccinatie of een negatieve test. Het debat over 2G ligt momenteel in de Tweede Kamer en is momenteel dus niet aan de orde in de Eerste Kamer.

De Eerste Kamer kijkt vooral naar rechtstatelijkheid, uitvoerbaarheid en proportionaliteit van wetten. Zo hebben we ook deze wet bekeken. De uitspraak van het ledencongres op 20 november heeft in ons nadenken over de wet zeker een rol gespeeld en meegewogen in onze keuze.

Het coronatoegangsbewijs is een ingrijpende maatregel. Die is alleen gerechtvaardigd als die proportioneel is in verhouding tot de situatie en deze alleen geldt zolang het proportioneel is. Het is dus een tijdelijke wet. De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie maakte die afweging van proportionaliteit al eerder. Mirjam Bikker schreef hierover deze blog. De maatregelen zijn heftig, maar de situatie is ook heftig. Namelijk een dreigend code zwart, een overbelaste zorg en uitgestelde zorg voor mensen die het heel hard nodig hebben. Daar vallen steeds meer hart- en kankerpatiënten onder, de gevolgen voor die mensen zijn enorm. De nieuwe maatregelen wegen wij daarom als proportioneel en bovendien zijn ze tijdelijk. Ze zijn nodig om de zorg overeind te houden, om voor zieken te zorgen en om de kwetsbaren te beschermen.

Uit de reacties proeven we een diepe motivatie voor de waarden die we met elkaar delen. Samen vinden we de zorg voor de ander en kwetsbaren, de persoonlijke vrijheden die we hebben en de bloei van de samenleving belangrijk. Die waarden willen wij steeds tegen elkaar afwegen en toetsen aan het geheel van de situatie om naar ons beste weten en kunnen tot een oordeel te komen.

Labels: