Belastingparadijs
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
De belasting op kapitaal in Nederland is internationaal gezien laag en daalt bovendien. Die trend willen we keren. De lobby van met name grote bedrijven laat regeringen schijnbaar machteloos staan, terwijl ze met behulp van gewiekste constructies hun bedrijf in onderdelen opknippen (gegoochel met logo’s, waarde van een technologie en royalties) om deze in landen te vestigen met gunstige belastingregimes. Het voedt en versterkt het cynisme en wantrouwen onder veel burgers. Ook grote bedrijven zijn belangrijk, maar het fiscaal spijbelen door met name deze bedrijven moet stoppen. Dat vraagt zowel nationaal als internationaal grote inzet. De ChristenUnie wil dat Nederland stopt internationaal de vertragende factor te zijn, en zich van gidsland voor slimme belastingontwijking bekeert tot het gidsland voor effectieve aanpak daarvan.
Onze voorstellen:
-
- Ook grote bedrijven betalen hun fair share - introductie minimumtarieven. Belastingontwijking wordt aangepakt via minimumtarieven en Europese afspraken over belastinggrondslagen en een assertief mededingingsbeleid. Het huidige minimumtarief van 9% moet naar 15%, nationaal en internationaal. En digitale platforms moeten ook fiscaal gaan bijdragen.
- Verbreed belastinggrondslagen. We moeten af van de onwenselijke trend dat bedrijven door de jaren heen vooral minder winstbelasting zijn gaan betalen. Dat komt doordat de grondslag door allerlei regelingen steeds smaller werd.De afgelopen kabinetsperiode zijn stappen gezet om de grondslag onder de winstbelasting te verbreden, waardoor het statutaire tarief en het betaalde tarief dichter bij elkaar zijn komen te liggen. Dit wordt versterkt doorgezet. Vreemd vermogen wordt nog minder fiscaal gestimuleerd, zodat de fiscale balans tussen ondernemen met eigen en vreemd vermogen wordt hersteld.
- Verhoog bronheffing op royalties en rentes. Om de royalties en rente die naar laagbelaste landen stroomt aan te pakken komt er, gerelateerd aan het gewenste minimumtarief, een bronheffing van 15% in plaats van de huidige 9%.
- Pak belastingparadijzen aan. Belastingparadijzen moeten vanuit de EU hard aangepakt worden, bijvoorbeeld doordat alle lidstaten afspreken geen belastingverdragen met deze landen te sluiten en hoge bronbelastingen te heffen voor betalingen (rente, dividend, royalties) aan deze landen. Dat betekent ook dat een aantal EU-lidstaten zelf het leven moet beteren, waaronder Nederland.
- Winst belasten waar de omzet zit. In plaats van winst heen en weer te schuiven over de aardbol, wordt winst voor een groter deel dan nu belast op de plek waar consumenten en gebruikers de producten en diensten afnemen.
- Maak belastingrulings openbaar. We zijn voorstander van het zo veel mogelijk openbaar maken van rulings met betrekking tot fiscale constructies.
- Pak bedrijven aan via het mededingingsrecht. Bedrijven die geen belasting betalen verstoren het marktevenwicht en behalen een onterecht concurrentievoordeel. Bedrijven die op geconsolideerd niveau gedurende een aantal jaren niet het ‘fatsoensniveau’ van 15% winstbelasting betalen, dienen een sanctie opgelegd te kunnen krijgen.
- Aanvullende economische toets. Bij sterke afwijkingen van de winstbelastingafdracht ten opzichte van de economische werkelijkheid, krijgt de Belastingdienst het recht de aangifte te corrigeren met de evident ontweken feitelijke winst die in ons land is gemaakt.
- Verplicht per land rapporteren. We willen dat ‘country-by-country-reporting’ verplicht wordt, zodat aan de hand van het publieke jaarverslag kan worden beoordeeld of een bedrijf zijn “fair share” aan belastingen betaalt.
- Investeer in afschrikwekkend fiscaal toezicht. Er komt veel beter fiscaal toezicht. Onder meer door het koppelen van bestanden, ook in EU-verband, en daarmee actieve uitwisseling van informatie tussen landen. We investeren Europa-breed in de opsporingscapaciteit van belastingdiensten en geven grote boetes bij ontduiking. Het aandragen van datasets met informatie die tot het vaststellen van ontduiking leiden wordt beloond of datasets worden aangekocht. Er komen tiplijnen, ook voor anonieme meldingen.