Belastingtarief
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Het Nederlandse belastingstelsel is dringend aan hervorming toe. Conflicterende belangen, verschillende ideologische posities en ‘modellenpolitiek’ hebben geleid tot een extreem complex belasting- en toeslagenstelsel met tegenstrijdige en onevenwichtige prikkels, een vaak ondoorzichtige vormgeving met soms zeer onrechtvaardige uitkomsten. De ChristenUnie wil een nieuw belastingstelsel waarin we voortaan rechtvaardig delen, rechtvaardig bijdragen en rechtvaardig sturen. Dat betekent een grondige belastinghervorming. De toeslagen schaffen we af en vervangen we door een uitkeerbare op het huishouden gebaseerde belastingkorting. We verhogen het minimumloon en uitkeringen, waardoor minder inkomensafhankelijke ondersteuning nodig is. We verlagen de belasting op inkomen uit arbeid met miljarden. We schaffen aftrekposten als de hypotheekrenteaftrek geleidelijk af en vragen daarmee van rijke Nederlanders een hogere bijdrage. Vervuilend en ongezond gedrag wordt duurder, schoon en gezond wordt goedkoper.
Onze voorstellen:
- Schaf de toeslagen af. Het toeslagenstelsel faalt en daarom komt er een einde aan de toeslagen. We willen dat er nooit meer een situatie als de kinderopvangtoeslagenaffaire kan ontstaan. Bovendien willen we dat er een einde komt aan de vele ouderen en gezinnen die vergeten toeslagen aan te vragen, terwijl ze er wel recht op hebben. En aan de vele terugvorderingen door de Belastingdienst, één of enkele jaren later, waardoor mensen in de problemen kunnen komen.
- Voer een verzilverbare basiskorting in. In plaats van toeslagen komt er een maandelijks uitkeerbare belastingkorting. Deze belastingkorting, een vorm van negatieve inkomstenbelasting, houdt rekening met de huishoudensamenstelling (equivalentiebenadering) en bestaat uit een inkomensonafhankelijk en inkomensafhankelijk deel. Deze basiskorting vervangt - in combinatie met een hoger minimumloon en hogere uitkeringen - de algemene heffingskorting, de huurtoeslag, de zorgtoeslag, het kindgebondenbudget en de kinderbijslag.
- Bijna gratis kinderopvang. Het budget van de kinderopvangtoeslag en het budget van de huidige combinatiekorting gebruiken we om iedere gebruiker een hoge vaste korting van 96% op de prijs van kinderopvang te geven, die rechtstreeks wordt verrekend met kinderopvanginstellingen dan wel gastouders. Hiermee worden de kinderopvang en buitenschoolse opvang bijna gratis.
- Naar één werkendenkorting. De afgelopen jaren extreem opgepompte arbeidskorting en de ondernemersregelingen in de inkomstenbelasting worden geleidelijk geïntegreerd in één werkendenkorting. De MKB-winstvrijstelling houden we wel deels overeind.
- Verklein het onderscheid tussen oud en jong in de inkomstenbelasting. Op dit moment zijn de belastingtarieven en heffingskortingen tussen gepensioneerden en werkenden totaal verschillend. Daar willen we vanaf. Wij willen dat ouderen ook gaan profiteren van de volledige voorgestelde basiskorting. De AOW wordt geleidelijk verder gefiscaliseerd en de AOW wordt verhoogd met ten minste 10%. Daarnaast wordt de huidige ouderenkorting omgevormd tot een op het huishouden gebaseerde korting met een meer geleidelijke afbouw dan de huidige heffingskorting.
- Belasting op arbeidsinkomen omlaag. De belasting op inkomen uit arbeid wordt fors verlaagd. Niet alleen door de invoering van een basiskorting, maar ook door het basistarief te verlagen van ruim 37% nu naar 35% tot een inkomen van 70.000 euro. Daarboven gaat een toptarief gelden van 50%.
- Belasting op vermogen omhoog. Tegenover de miljarden lagere lasten op arbeidsinkomen staan miljarden hogere lasten op verschillende vormen van vermogen die nu niet of nauwelijks belast worden. We willen uiteindelijk toe naar een belasting op vermogen op basis van werkelijk rendement, maar we beseffen dat dat er op korte termijn niet inzit. De tarieven in de erf- en schenkbelasting verhogen we, terwijl de vrijstellingen minder genereus worden.
- Naar één btw-tarief, alleen voor gezonde voeding, OV en reparaties een laag tarief. De huidige btw-tarieven verschillen fors - 21% om 9% - terwijl daar vaak geen goede reden voor is. We willen naar één tarief wat lager is dan het huidige hoge tarief en naar een laag tarief van 5% - het in de EU laagst toegestane tarief - voor enkele specifieke productcategorieën, zoals groente of fruit ter bevordering van een gezond eetpatroon.
- Vervuiling en ongezond gedrag beter belasten. De vliegbelasting gaat fors de lucht in. Mobiliteit wordt sowieso eerlijker beprijsd. We maken het fiscaal minder aantrekkelijk het klimaat en de leefomgeving te belasten. Accijnzen op tabak en alcohol gaan verder omhoog en op suiker worden accijnzen ingevoerd, de suikertaks.