Beroepsonderwijs
Een sterk beroepsonderwijs leidt vakmensen op die onmisbaar zijn voor Nederland. Het vmbo, mbo en hbo zijn daarmee een belangrijk en fundament van de samenleving en economie. De ChristenUnie investeert in kundige vakmensen.
-
Investeren in technisch vakmanschap en ambachtsonderwijs. Het aantal meester-gezelplaatsen wordt uitgebreid. Kostbare arbeidsmarktrelevante vmbo- en mbo-opleidingen krijgen meer bekostiging.
-
Stage-pact. Elke jongere in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs moet verzekerd zijn van een kwalitatief goede stageplaats. Door middel van een ‘stagepact’ worden samen met werkgevers de stagemogelijkheden voor mbo-studenten uitgebreid. Daarbij leveren ook overheidsinstellingen een aandeel.
-
Begeleiding tegen uitval. Er komt intensievere begeleiding van studenten met achterstanden en een hoge kans op voortijdig schoolverlaten.
-
Minder scheiding tussen cognitieve en praktische vaardigheden. In het voortgezet onderwijs en het beroepsonderwijs komen meer mogelijkheden voor uitwisseling van docenten en leerlingen tussen schoolsoorten, zodat bijvoorbeeld een havist als aanvulling op zijn vakkenpakket ook een praktisch vak uit het beroepsonderwijs kan volgen.
-
MBO-niveau 5. Er komt ruimte voor pilots met niveau 5 opleidingen binnen het MBO waarin specialisatie en verdieping vakmanschap centraal staat, specifiek in domeinen waar geen vervolgopleiding in het hbo beschikbaar is.
-
MBO beter toegankelijk voor mensen zonder startkwalificatie. Voor heel wat mensen zonder startkwalificatie op de arbeidsmarkt is MBO het beste onderwijsniveau om praktisch geschoolde beroepen uit te oefenen. Denk aan statushouders, voormalige arbeidsmigranten, schoolverlaters, jonge moeders zonder diploma.
-
Iedere werknemer een leerrekening. We willen toewerken naar een situatie dat iedereen bij de geboorte een persoonlijk ontwikkelbudget krijgt toegekend. Een werkgever vergroot deze leerrekening door daar iedere maand aan bij te dragen. Deze leerrekening is van de werknemer en wordt meegenomen naar een volgende werkgever.
-
Meer leer-werktrajecten. We promoten leer-werktrajecten door het voor ondernemers aantrekkelijk te maken deze aan te bieden, om zo kwetsbare groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een echte baan te geven. Laat ondernemers met een hart van goud voor jongeren en jongeren met gouden handen elkaar vinden. Daarvoor is voldoende budget voor goede begeleiding op de werkvloer nodig.