Bijstand
In de bijstand zitten is niet gemakkelijk. De ChristenUnie wil dat mensen daarom alle kansen krijgen om weer op zoek te gaan naar een baan.
Nu de werkgelegenheid onder druk staat en de werkloosheid stijgt, is het een extra grote uitdaging om iedereen aan het werk te helpen en te houden. De afstand van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt dreigt nog groter te worden dan deze al was. Overheden en werkgevers moeten alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat deze mensen niet het kind van de coronacrisisrekening worden, maar dat ook nu ieders talent wordt benut.
-
Hogere bijstand. We verhogen de bijstand, door deze te laten meestijgen met de verhoging van het minimumloon.
-
Werkgelegenheid is de beste sociale zekerheid. Er moet meer werkgelegenheid tot stand komen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Als het kan bij een reguliere werkgever, of bij sociale ondernemingen die als inspiratiebron en aanjagers van een inclusieve arbeidsmarkt een belangrijke rol vervullen. De ChristenUnie onderstreept het belang van jobcoaching op de werkvloer: iemand die naast je staat en een dagelijkse vraagbaak is en ondersteuning biedt.
-
Begeleidingsbonus voor hulp bij werk. Er komt een duidelijke regeling die werkgevers ontzorgt en compenseert bij het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met deze begeleidingsbonus kunnen intensieve begeleiding en eventueel productieverlies worden gecompenseerd.
-
Een sociale basisvoorziening voor werk. De ChristenUnie heeft gemengde gevoelens over het verdwijnen van sociale werkplaatsen. Er komt weer een stevige publieke sociale infrastructuur om mensen aan de basis van de arbeidsmarkt te ondersteun en te helpen ontwikkelen: een vangnet én springplank. Met in elke regio een plek waar vraag en aanbod samenkomen, waar kennis en expertise is om mensen te begeleiden en waar werkgevers terecht kunnen met vragen.
-
Van bijstand naar basisbaan. De basisbaan wordt het nieuwe sluitstuk van de sociale zekerheid. Mensen met een uitkering en weinig kans op de arbeidsmarkt krijgen een basisbaan aangeboden. Werken is immers beter dan stilzitten en belangrijk voor het welzijn, het zelfrespect en de verbondenheid van mensen. Begeleiding en maatwerk worden goed geregeld. Bij het toewijzen van een basisbaan wordt rekening gehouden met ieders persoonlijke situatie, bijvoorbeeld bij ouders die een kind opvoeden of alleenstaande ouder zijn. Ook bestaand vrijwilligerswerk kan gelden als basisbaan.
-
Recht doen aan arbeidsbeperking. Als mensen met een arbeidsbeperking (deels) afhankelijk zijn van een uitkering, moet voor hen geen vermogenstoets gelden. En er komt een royale vrijlatingsregeling, zodat werken echt loont en de afhankelijkheid van de uitkering minder wordt.
-
Bijstand op maat voor dakloze jongere. Voor jongeren van 18 tot 21 jaar die dakloos zijn of dreigen te raken, worden oplossingen mogelijk gemaakt. Bijvoorbeeld via de bijzondere bijstand of individueel maatwerk via de Participatiewet.
-
Geen kostendelersnorm. De leeftijd voor de kostendelersnorm gaat omhoog naar 27 jaar. Tevens passen we de wet zo aan dat eenieder die een naaste in acute (woning)nood onderdak biedt in de eigen woning, hier de mogelijkheid toe krijgt, zonder dat de kostendelersnorm van toepassing is.
-
Afschaffen zoekperiode bijstand. We schaffen de zoekperiode van vier weken af die nu nog geldt voor jongeren die in aanmerking willen komen voor een bijstandsuitkering.