Bonaire
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Bonaire, Sint Eustatius en Saba vormen inmiddels 10 jaar als ‘openbare lichamen’ het Caribische deel van Nederland. De omstandigheden op de eilanden zijn verschillend maar vertrouwen, leefomstandigheden en perspectieven van de bevolking op Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nog niet overal en voor iedereen voldoende verbeterd. De ChristenUnie zet zich in voor een warme band tussen het Europees deel en het Caribisch deel van Nederland: vanuit verbondenheid en met een dienende houding. De bevolking heeft hoge kosten van levensonderhoud en het sociaal minimum is nog steeds niet passend. De ChristenUnie wil duurzame verbetering met oog voor de eigenheid en cultuur van de BES-eilanden. De basis is gelijkwaardigheid en respect voor elkaar.
De ChristenUnie stelt het volgende voor:
- Bestrijding armoede. Sociale voorzieningen op de BES-eilanden worden op peil gebracht, met focus op verbetering van de situatie voor kinderen en voor ouderen.
-
Sociaal minimum regelen. Vaststellen en uitvoeren van minimumnormen sociale zekerheid, zodat de eerste levensbehoeften betaald kunnen worden.
-
Ondersteuning alleenstaande moeders. Te veel kinderen groeien op in armoede en worden geconfronteerd met huiselijk geweld. De zorg is gebrekkig en voor gehandicapte kinderen bestaan geen voorzieningen. Daarom is het nodig om de ondersteuning van alleenstaande moeders en uitkeringen op het juiste niveau te brengen.
-
Inzet op leefstijlpreventie en sport. Op de eilanden is het niet altijd eenvoudig gezond te eten of te bewegen. De afgelopen jaren is extra geïnvesteerd in een gezonde leefstijl zoals gezonde schoollunches en sportfaciliteiten, deze activiteiten gaan de komende jaren door.
-
Investeren in onderwijs. Investeren in onderwijs is onverminderd nodig om de kinderen een toekomstperspectief te bieden en de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. Het onderwijs moet zo worden ingericht dat de jongeren toegerust zijn om de overstap te maken naar universiteiten in de omliggende landen, zoals de VS, of Nederland.
-
Aanmoedigen terugkeer goed opgeleide jongeren. Om een duurzame toekomst voor de eilanden te realiseren is een nieuwe generatie nodig van goed opgeleide eilanders die het eiland besturen. Veel jonge eilanders vertrekken naar het buitenland voor vervolgopleidingen en keren niet terug, een ‘brain drain’ voor de eilanden. Genoeg banen, groeimogelijkheid en de afschaffing van het leenstelsel maken terugkeer meer aantrekkelijk.
-
Nederlands, Fries en Gebarentaal in de grondwet. De Nederlandse en Friese taal, evenals de Nederlandse Gebarentaal, worden grondwettelijk verankerd. Op gelijke wijze wordt in het Caribisch deel van Nederland recht gedaan aan de overige talen in het Koninkrijk; Papiaments en Engels.