Gezin
Gezin en familie zijn voor de ChristenUnie heel belangrijk. Opgroeien in een stabiele situatie geeft kinderen een stevige basis voor het leven. Veel ouder(s) combineren de opvoeding van hun kinderen met werk en leveren daarnaast vaak ook nog een andere bijdrage aan de samenleving. De ChristenUnie wil meer aandacht en zorg voor de situatie van (jonge) gezinnen. We willen dat de overheid zorgt voor omstandigheden waarin gezinnen ruimte ervaren om hun kinderen op te voeden en waarin ouders daarvoor verantwoordelijkheid kunnen nemen.
Onze voorstellen:
-
Gezinsvriendelijk belastingstelsel. Bij de herziening van het belastingstelsel worden gezinnen fiscaal rechtvaardiger behandeld, zodat financiële prikkels een minder grote rol spelen bij gezinsvorming.
-
Zwangerschapscursus gratis voor lage inkomens. Iedere ouder moet in de gelegenheid zijn een ouderschapscursus of zwangerschapscursus te volgen. Voor ouders met een laag inkomen worden de kosten van cursussen vergoed.
-
Elk kind verdient een goede start. De eerste 1001 dagen zijn van cruciaal belang voor de toekomst van een kind. In iedere gemeente wordt het actieprogramma Kansrijke Start daarom doorgevoerd.
-
Goede geboortezorg. Bij geboortezorg wordt, met name bij gezinnen waar zorgen over zijn, gewerkt met een vaste hulpverlener, die de situatie van het gezin goed kent. Dat leidt tot minder medische interventies.
-
Digitale veiligheid voor kinderen. De overheid helpt ouders om jongeren te beschermen tegen schadelijke content.
-
Gratis hulp bij relatieproblemen. Hulp, advies of begeleiding om relaties te herstellen waar kinderen bij betrokken zijn wordt laagdrempelig aangeboden vanuit de Jeugdgezondheidszorg, of vanuit het basispakket wanneer relatietherapie noodzakelijk is.
-
Scheiden zonder schade. Bij een relatie die niet meer te redden valt moet de inzet maximaal gericht zijn op ‘scheiden zonder schade’, conform het gelijknamige adviesrapport. (Digitale) scheidingsloketten bij gemeenten zijn makkelijk toegankelijk, waarbij een gezinsvertegenwoordiger kan worden aangesteld die voor, tijdens en na de scheiding ondersteuning biedt.
-
Voorkom vechtscheidingen. Het experiment met betere vormen voor echtscheidingsprocedures, waarbij ouders bijvoorbeeld samen naar de rechter kunnen gaan met één gezamenlijke advocaat, wordt doorgezet.
- Flexibel budget voor gezinsondersteuning. Voor gezinnen waar meerdere gezinsleden zorg, hulp of ondersteuning nodig hebben wordt het mogelijk gemaakt om budgetten vanuit meerdere zorgwetten, ook indien het gaat om meerdere gezinsleden, flexibel te besteden via een integraal persoonsgebonden budget. Dit wordt in de wet verankerd.