GGZ
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Als het geestelijk niet meer goed gaat, is het belangrijk dat er professionals in de zorg zijn die voor je klaar staan. De ChristenUnie wil een geestelijke gezondheidszorg die herstel bevordert en mentale veerkracht versterkt. Er is een psychiatrisch kwetsbare groep, die als gevolg van bijvoorbeeld biologische kwetsbaarheid, jeugdtrauma’s of andere omstandigheden, langdurig, en soms chronisch lijdt onder psychiatrische problematiek. Deze mensen verdienen langdurige zorg en ondersteuning vanuit de GGZ en vanuit maatschappelijke ondersteuning.
Onze voorstellen:
-
GGZ in de wijk. Er wordt geïnvesteerd in geestelijke gezondheidszorg in de wijk en we werken aan verbetering van de samenwerking tussen de GGZ, huisartsen, maatschappelijke opvang, woningcorporaties, schuldhulpverlening en andere zorg- en hulpverleners of herstelgroepen. Dat helpt voorkomen dat mensen zwaardere zorg nodig hebben.
-
Levensloopbegeleiding. Bij levenslange problematiek, zoals autisme, ontstaat via de zorg aanspraak op levensloopbegeleiding voor zorg, onderwijs, werk en relaties, om problemen bij cruciale overgangsmomenten te voorkomen.
-
Praktijkondersteuner GGZ. Er komen meer praktijkondersteuners GGZ bij huisartsenpraktijken, zodat op een laagdrempelige manier kan worden bekeken wat een goede aanpak is van ggz klachten.
-
Minder administratie bij acute en klinische psychiatrie. Voor veel professionals is de klinische en acute zorg steeds minder aantrekkelijk als werkplek, vanwege de voortdurende verantwoordingsdruk. Dat moet anders: vertrouwen in de professionaliteit van zorgverleners wordt het uitgangspunt.
-
Regionale regie en landelijke dekking. Alle partijen in de regio maken afspraken om de beste triage en toegang te bieden. Landelijke partijen zorgen voor een adequaat en landelijk dekkend systeem van bovenregionaal aanbod voor patiënten met een hoogcomplexe zorgvraag die niet binnen hun eigen regio geholpen kunnen worden.
-
Sterkere rol overheid bij wachttijden. Voor diagnosegroepen waar de wachttijd structureel te hoog ligt krijgt de overheid een sterkere rol om zorgvraag en zorgaanbod beter in balans te brengen.
-
Experiment populatiebekostiging. We willen experimenteren met populatiebekostiging, waarbij uitkomstdoelen worden gesteld, professionals zelfstandig bepalen hoe deze te bereiken en het financiële risico wordt gedeeld tussen inkoper(s) en aanbieder.
-
Ook hulp als je niet in één hokje past. “Out-of-the-DSM-box” denken, behandelen en bekostigen wordt daarom onderdeel van het experiment populatiebekostiging.
-
Extra investeren in zelfmoordpreventie. De afgelopen jaren is er flink ingezet op het voorkomen van suïcides. We zetten dit structureel door en investeren extra waar mogelijk. Het nummer 113 maken we gratis en anoniem beschikbaar. In de Wet publieke gezondheid komt een plicht te staan voor gemeenten om actief werk te maken van zelfmoordpreventie.