Handelsakkoorden
De handel met het buitenland is belangrijk voor Nederland. Hiervoor zijn duidelijke en eerlijke handelsregels nodig. Met de handelsoorlog tussen de VS en China is het belangrijk dat de EU zich blijft inzetten voor eerlijke handelsverdragen: inclusieve handelsverdragen die leiden tot duurzame groei, ook in ontwikkelingslanden. Zonder goede afspraken zorgt vrijhandel voor verliezers, door concurrentie op het gebied van milieu, dierenwelzijn, voedselveiligheid, privacy en arbeidsrechten. Zo kunnen lokale economische sectoren in ontwikkelingslanden weg worden geconcurreerd door goedkope import vanuit de EU. Ook bedrijven met een duurzaam bedrijfsmodel in de EU dreigen de dupe te worden van meer vrije handel zonder goede afspraken.
Onze voorstellen:
-
Europese standaarden als norm. Standaarden die binnen de EU gelden op het gebied van volksgezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid, milieu, privacy en de positie van werknemers moeten ook gelden voor producten die naar de EU worden geïmporteerd. Het gaat dus om zowel product- als productiestandaarden.
-
Geen speciale arbitrage voor multinationals. Multinationals mogen geen exclusieve juridische rechten krijgen ten opzichte van burgers en mkb-bedrijven. Dus geen afzonderlijke juridische arbitrage voor multinationals.
-
Geen handelsverdrag met Mercusor. Er komt geen vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Mercusor (Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay).
-
Bewaak effect vrijhandelsakkoorden. Monitoring van de effecten van vrijhandelsakkoorden voor ontwikkelingslanden is cruciaal om te waarborgen dat vrijhandel duurzame en inclusieve ontwikkeling stimuleert. Hiertoe dient een robuust monitoringsmechanisme te worden opgebouwd, waarbij mogelijkheid is tot inspraak van directe belanghebbenden.
-
Eerlijke belastingen. Belastingontwijking leidt tot sociale ongerechtigheid. Belasting hoort te worden betaald waar winst en inkomen worden verkregen. De ChristenUnie wil dat Nederland meer doet om belastingontwijking tegen te gaan, ook in eigen land. Bedrijven moeten openbaar maken waar zij belasting betalen.
-
Transparant over belastingverdragen. Belastingverdragen dienen eerlijk en transparant gesloten te worden.
-
Maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er dient wetgeving te komen voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) om uitbuiting en slavernij tegen te gaan in de productieketens. Nederland implementeert de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen volledig, waarbij gepaste zorgvuldigheid (due diligence) het uitgangspunt is en het nationaal contactpunt toeziet op de naleving.
-
Geen exportkredieten voor fossiele industrie. Bedrijven die een exportkredietverzekering willen afsluiten moeten voldoen aan IMVO-normen. De beschikbaarheid van exportkredietverzekeringen voor de fossiele energie worden beperkt.
-
Wapens zijn geen exportproduct. Nederland beperkt haar wapenexport tot bondgenoten en zet zich in voor het beperken van de internationale wapenhandel, te beginnen door EU-lidstaten.