Huwelijk
De ChristenUnie ziet het huwelijk als door God al in het begin ingesteld. Deze publieke verbintenis tussen man en vrouw is uniek en waardevol. De overheid erkent en beschermt het huwelijk naar deze oorsprong en betekenis.
Wij geloven in de grote waarde van stabiele huwelijken en van gezinnen. Het gezin is de plek waar liefde, geborgenheid en zorg voor elkaar centraal horen te staan. Opgroeien in een stabiel gezin geeft kinderen een stevige basis voor de rest van hun leven. We willen dat de overheid de omstandigheden schept waarin ouders ruimte ervaren om hun kinderen op te voeden. Daarom willen we een eerlijker belastingklimaat voor gezinnen.
Te midden van alle druk die eigen is aan het maatschappelijk en economisch leven is liefdevol opvoeden en elkaar door dik en dun steunen makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom willen we naast ouders gaan staan als ze steun nodig hebben. Bijvoorbeeld door ouders makkelijk toegang te geven tot ouderschapscursussen en relatietherapie ook beschikbaar te maken voor gezinnen met een kleine beurs. Daarnaast is er aandacht nodig voor ouders en kinderen die een scheiding meemaken. Tot slot is het belangrijk dat de overheid ook verder kijkt dan alleen het gezinsleven. Het gaat er in het beleid ook om dat iedereen, of je nu single bent of vijftig jaar getrouwd, onderdeel is van een bredere gemeenschap en geen los
Onze voorstellen:
-
Gezinsvriendelijk belastingstelsel. Bij de herziening van het belastingstelsel worden gezinnen fiscaalrechtvaardiger behandeld, zodat financiële prikkels een minder grote rol spelen bij gezinsvorming.
-
Gratis hulp bij relatieproblemen. Hulp, advies of begeleiding om relaties te herstellen waar kinderen bij betrokken zijn wordt laagdrempelig aangeboden vanuit de Jeugdgezondheidszorg, of vanuit het basispakket wanneer relatietherapie noodzakelijk is.
-
Scheiden zonder schade. Bij een relatie die niet meer te redden valt moet de inzet maximaal gericht zijn op ‘scheiden zonder schade’, conform het gelijknamige adviesrapport. (Digitale) scheidingsloketten bij gemeenten zijn makkelijk toegankelijk, waarbij een gezinsvertegenwoordiger kan worden aangesteld die voor, tijdens en na de scheiding ondersteuning biedt.
-
Voorkom vechtscheidingen. Het experiment met betere vormen voor echtscheidingsprocedures, waarbij ouders bijvoorbeeld met een gezamenlijke advocaat naar de rechter kunnen gaan, wordt doorgezet.
-
Regeling deelgezag voor samengestelde gezinnen. Deelgezag biedt een oplossing voor bijvoorbeeld pleegouders of stiefouders, die een deel van de zorg en opvoeding van een kind op zich nemen, maar formeel geen beslissingen kunnen nemen. De mogelijkheid om deelgezag te krijgen, komt tegemoet aan het belang van zowel het kind als de verzorgende stief- op pleegouder bij duidelijkheid in verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Het deelgezag beperkt zich tot beslissingen rond de dagelijkse verzorging.