Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het is belangrijk dat ondernemingen zich ook rekenschap geven van hun omgeving. Gelukkig gebeurt dat steeds meer. Zo worden bedrijven onderdeel van de oplossing en van onze toekomst. De overheid stimuleert dat, door maatschappelijk verantwoord ondernemen te bevorderen.
Onze voorstellen:
-
Bedrijven binden aan normen. Het uitgangspunt dat bedrijven die van overheidssteun gebruikmaken, de OESO-normen rond maatschappelijk verantwoorde ondernemen onderschrijven en naleven. Bedrijven kunnen worden uitgesloten van overheidssteun en aanbestedingen, als zij geen actie ondernemen om mensenrechtenschendingen, zoals kinder- en dwangarbeid, in de productieketen te voorkomen.
-
Zorgplicht voor iedere schakel in de productieketen. De overheid ondersteunt waar mogelijk sectoren om heldere codes te ontwikkelen betreffende de (internationale) zorgplicht en rapportageplicht van bedrijven op het gebied van arbeid, mensenrechten, milieu en eerlijke handelspraktijken. Waar een sector onredelijk lang geen stappen onderneemt, of als er een grote groep van achterblijvers is, ligt het wettelijk vastleggen van verplichtingen voor de hand.
-
Omgekeerde bewijslast. Betrekt een ondernemer grondstoffen of producten uit een sterk verdachte regio, dan kan de overheid eisen dat de ondernemer aantoont dat het de keten op orde heeft en er geen sprake is geweest van bijvoorbeeld kinderarbeid.
-
Weet wat je koopt. Initiatieven rond het steeds meer zichtbaar en traceerbaar maken van de geschiedenis van producten op het gebied van duurzaamheid en sociale impact worden ondersteund, zodat de consument een afgewogen keuze kan maken.
-
Slechte producten uit winkels weren. Producten waarvan de productie in strijd is met internationale afspraken op het gebied van mensenrechten, kinderarbeid of milieu moeten uit winkels kunnen worden geweerd.
-
Innovatief en duurzaam inkopen door de overheid. De overheid kan met haar inkoopbeleid enorm bijdragen aan duurzaam herstel en het creëren van een robuuste en toekomstbestendige economie. Overheden kopen immers jaarlijks voor circa 75 miljard euro in. Door gericht in te kopen vanuit de overheid kunnen we gelijktijdig duurzaamheid stimuleren, banen creëren en innovaties realiseren. Ook andere maatschappelijke doelen kunnen via deze weg deels worden waargemaakt.