Media
Onafhankelijke journalisten en media controleren de mensen die invloed hebben op onze samenleving. Dat is van groot belang voor het goed functioneren van onze samenleving en voor de controle op onze democratische rechtsstaat. Als we een open samenleving willen blijven, dan zijn media van vitaal belang.
Ons veranderende kijk- en luistergedrag zet de traditionele verdienmodellen voor journalisten en media echter onder druk. Het gevaar is dat daarmee de onafhankelijkheid van media uitholt. Bovendien is er steeds meer sprake van desinformatie en fakenews. Dat onderstreept het belang van een sterke, onafhankelijke en pluriforme publieke omroep en van gerichte investeringen in onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.
De Nederlandse Publieke Omroep draagt, door de pluriforme manier waarop ze georganiseerd is, bovendien bij aan het leren kennen van verschillende groepen en opvattingen in de samenleving. Dat maakt het Nederlandse bestel uniek in de wereld. De ChristenUnie vindt dat ledenomroepen de kern van het publieke omroepbestel zijn en moeten blijven. De publieke omroep vertegenwoordigt de hele samenleving. Juist daarom zijn duidelijk geprofileerde ledenomroepen belangrijk. Zij kunnen programma's maken vanuit de diepste overtuigingen van de verschillende groepen in de samenleving. Zo is de omroep herkenbaar voor mensen, informeert ze en is het een platform voor debat. De regionale publieke omroepen staan midden in de samenleving. Zij verzorgen nieuws en programma’s over wat zich dicht bij huis afspeelt; over de provincie, streek en stad waar mensen zich thuis en betrokken bij voelen. Regionale omroepen zijn belangrijke waakhonden van de lokale democratie.
Onze standpunten over media
-
Investeer in onderzoeksjournalistiek. Er worden via de journalistieke fondsen meer middelen beschikbaar gesteld voor grote onderzoeks-journalistieke projecten.
-
Veiligheid journalisten waarborgen. Geweld tegen journalisten neemt toe en dat is onacceptabel. De overheid waarborgt de persvrijheid en de veiligheid van Nederlandse journalisten wereldwijd.
-
Een sterke publieke omroep. De publieke omroep is heel waardevol. Het minimumbudget blijft in de wet verankerd, om te voorkomen dat de financiering van de publieke omroep voorwerp wordt van snelle politieke besluitvorming.
-
Onafhankelijke omroepen. Omroepen blijven zelf over de inhoud en de vorm van hun programma's gaan. De NPO stelt zich dienstbaar op. Bij verdeling van de budgetten moet het ledenaantal van een omroep meewegen. Daarbij krijgen omroepen de ruimte om mee te bewegen met de nieuwe manieren van kijken en luisteren. Omroepen moeten de mogelijkheid hebben om ook van eigen geld programmering te maken online en te bouwen aan een eigen platform.
-
Ruimte voor levensbeschouwing in de programmering. Qua budget, het gekozen platform en de momenten van uitzending van programma's op radio en tv is ruimte nodig voor levensbeschouwing. Levensbeschouwing is een pijler onder de publieke omroep.
-
Toegankelijke programma’s. De programma's van de publieke omroep mogen niet achter een online betaalmuur verdwijnen, maar moeten voldoende toegankelijk zijn. De NPOplus dienst stopt.
-
Stabiele financiering. Voor een stabiele financiering is het noodzakelijk om de afhankelijkheid van de publieke omroep van reclame-inkomsten af te bouwen en op termijn toe te werken naar een reclamevrije publieke omroep.
-
Veilig en verantwoord aanbod. De publieke omroep is van ons allemaal en juist daarom moet het aanbod veilig, verantwoord en van voldoende kwaliteit zijn. De Mediawet biedt richtlijnen om dat aanbod te garanderen. De ChristenUnie wil geen gokzenders op tv. Er is geen ruimte voor seksreclameblokken of gokreclames.
-
Investeren in lokale en regionale omroep. Lokale en regionale media zijn heel belangrijk voor de lokale nieuwsvoorziening, onder meer voor de versterking van de lokale democratie. De ChristenUnie wil het lokale media-aanbod op peil houden. Er komt een fonds voor de lokale en regionale journalistiek om redacties te versterken. Er wordt ruimte gemaakt voor de regionale omroepen binnen de programmering van de NPO door verder te bouwen aan het uitzendblok met regionale programmering (NPO Regio). Onderzocht wordt of ook voor regionale omroepen met een ledenmodel kan worden gewerkt om bekostiging toe te wijzen.
-
Pluriforme dagbladensector. Er komt een onderzoek naar manieren om de journalistieke krantensector te ondersteunen en pluriform te houden. Te denken valt bijvoorbeeld aan een subsidie op dagbladbezorging zoals die in België bestaat.
-
Behoud huis-aan-huisbladen. Huis-aan-huisbladen zijn belangrijk om mensen te informeren over het nieuws in hun directe omgeving. De toekomst van veel bladen hangt echter aan een zijden draadje, onder meer door teruglopende advertentie-inkomsten. De Corona-noodsteun die nu aan deze bladen is verleend wordt structureel gemaakt voor bladen die voldoende eigen redactionele content opnemen.
-
Meer gebarentolken. Mediadiensten moeten zich inspannen om hun aanbod toegankelijk te maken voor auditief en visueel beperkten. Bij crisiscommunicatie worden uitzendingen zo snel als mogelijk aangeboden op een manier die voor personen met een auditieve of visuele beperking toegankelijk is.