Mensenrechten
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Nederland moet zich in blijven zetten voor het versterken, verbeteren en beschermen van de internationale rechtsorde en multilaterale fora zoals de EU, de Raad van Europa, de OVSE en VN. In haar buitenlandbeleid blijft Nederland het naleven van mensenrechten, zoals onder andere vastgelegd in de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens, benadrukken en straffeloosheid bestrijden – ook in deze internationale instellingen. Zowel de burgerlijke en politieke mensenrechten als de sociale, economische, culturele en collectieve mensenrechten zijn voor de ChristenUnie belangrijk. Want de bescherming van mensenrechten is een voorwaarde voor een goed functionerende democratische rechtsstaat.
Onze voorstellen:
-
Mensenrechten voorwaardelijk bij handels- en investeringsbevordering. Het is scheef wanneer de overheid deelneemt aan handelsmissies en investeringen faciliteert in landen waar mensenrechten en godsdienstvrijheid ernstig worden geschonden. Er komt een stoplichtsysteem, zodat de mensenrechtensituatie altijd wordt betrokken bij missies of deals. Bijvoorbeeld door een ontmoeting met NGO’s tijdens de missie, een paragraaf in de overeenkomst, het afschalen van de regeringsvertegenwoordiging of het heroverwegen van afspraken.
-
Gezant godsdienstvrijheid. Geloofsvrijheid is een van de pijlers van onze vrije samenleving, maar staat internationaal steeds meer onder druk. Daarom moet het bevorderen van geloofsvrijheid een hoofdthema in het buitenlandbeleid zijn. Er komt een permanent mandaat voor de speciaal gezant voor godsdienstvrijheid, in Nederland en de EU.
-
Kinderrechten versterken. Nederland onderschrijft het “Third Optional Protocol”, dat kinderen het recht geeft om naar het Kinderrechtencomité te stappen.
-
Den Haag internationale hoofdstad van vrede en recht. De positie van Den Haag als internationale hoofdstad van vrede, recht en veiligheid wordt verder versterkt. Nederland is een goed gastland voor het Internationaal Gerechtshof en bouwt aan coalities om deze steun te vergroten.
-
Orde op zaken in de Raad van Europa. Nederland zet zich in voor herstel van het gezag van de Raad van Europa. De Raad, waar 47 landen deel van uitmaken, is in potentie een belangrijk forum voor samenwerking op het terrein van mensenrechten en rechtsstaat. Bij goed functioneren is het een plaats waar Nederland met landen als Turkije kan spreken over de naleving van mensenrechten. Het is dan wel zaak dat binnen de Raad orde op zaken wordt gesteld en wordt afgerekend met politieke spelletjes, schandalen en corruptie.
-
Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Nederland ziet in de Raad van Europa toe op versterking van het EHRM en het naleven van haar uitspraken. Nederland is daar zelf ook op aanspreekbaar.
-
Opkomen voor Oeigoeren. In China worden systematisch Oeigoeren opgesloten in ‘heropvoedingskampen’. Er komen berichten naar buiten over martelingen, sterilisaties en andere gruwelijkheden. Nederland blijft aandacht vragen voor het hartverscheurende lot van minderheden in China. Dat geldt ook voor de discriminatie en onderdrukking in andere Chinese regio’s waar veel etnische minderheden wonen, zoals Tibet en Xinjiang.
-
Het lot van de Rohingya. De situatie van de Rohingya-minderheid in Myanmar vraagt blijvende aandacht. Nederland draagt bij aan pogingen om de verantwoordelijke militaire gezaghebbers te berechten wegens misdrijven onder internationaal recht.
-
Steun aan de oppositie in Wit-Rusland. Nederland steunt de oppositie in Wit-Rusland, die een einde probeert te maken aan de laatste dictatuur van Europa. Europese sancties worden doorgezet zolang er geen verandering in de situatie komt.