Rijksbegroting
De afgelopen periode leek het kabinet op weg om het eerste te worden met louter begrotingsoverschotten. Maar met de komst van het coronavirus veranderde alles. En toch ook weer niet. De Nederlandse overheidsfinanciën bleken robuust genoeg om de eerste grote klappen op te vangen. Bezuinigen ligt, zeker op korte termijn, niet voor de hand, te meer daar deze tijd om fundamentele keuzes en investeringen vraagt. Dat betekent enerzijds dat we voorzichtig willen begroten en anderzijds dat we in deze coronacrisistijd de economie niet stuk willen bezuinigen. We laten de automatische stabilisatiefunctie van de begroting zijn werk doen.
Onze voorstellen:
- De volksbank wordt coöperatie. De Volksbank, die nu nog in overheidshanden is, wordt zodra dat kan teruggeven aan het Nederlandse volk, als coöperatieve bank. Daarmee wordt een nieuwe standaard gezet voor dienstbaar, maatschappelijk betrokken en service-gericht bankieren.
- Betrouwbare banken, betere solvabiliteit. De buffers van banken moeten verder omhoog. Naarmate een bank meer risico’s loopt, zal de solvabiliteitsnorm hoger moeten zijn.
- Klimaatstresstest voor financiële instellingen. Financiële instellingen, zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen, worden verregaand verplicht hun beleggingsportfolio door te rekenen op klimaatimpact en gevoeligheid voor klimaatverandering. Deze instellingen komen samen met De Nederlandsche Bank met een zwarte lijst van activiteiten die niet kunnen.
- Belast financiële transacties. Met transacties op financiële markten wordt buitensporig veel winst gemaakt, terwijl daar bijzonder weinig belasting over wordt betaald. Omdat financiële markten zich bijzonder weinig van landsgrenzen aantrekken, is een internationale belasting op financiële transacties nodig - de Tobintaks - die financiële speculatie via transacties in valuta, effecten, derivaten etc. tegengaat.
- Pak witwasfraude en terrorismefinanciering aan. Het toezicht op integriteit moet steviger. Aangezien de problematiek grensoverschrijdend is, willen we een Europese autoriteit die toezicht gaat houden op verdachte geldstromen.