Scholingsbeurs
Al jaren spreken we over het belang van een leven lang leren, van een leven lang ontwikkelen. Dat blijkt in de praktijk echter makkelijker gezegd dan gedaan.
De (financiële) ondersteuning voor iemand die aan het begin van zijn leven lang leert is nog altijd veel beter geregeld in ons land dan de ondersteuning voor de vakman of vakvrouw die na een relatief korte beroepsopleiding op jonge leeftijd is begonnen met werken. De ChristenUnie wil de scholingskansen voor iedereen gelijktrekken. Dat gaat niet vanzelf en vraagt om een stevig offensief en het doorbreken van O&O-fondsen, zodat ontwikkelkansen worden gegrepen en er meer technici kunnen worden opgeleid, waar een groot tekort aan is.
Onze standpunten over de scholingsbeurs
-
Bijscholen aantrekkelijker maken. Met name voor werkenden met een beroepsopleiding moet bijscholen aantrekkelijker worden. Hun scholingskansen worden gelijkgetrokken met hoger opgeleiden. Dat zorgt voor een betere positie op de arbeidsmarkt, zeker ook voor 50-plussers. Er komt een publiek-privaat bekostigde infrastructuur voor loopbaanbegeleiding en scholingsadvies, waar iedereen een beroep op kan doen tijdens de zoektocht naar nieuw werk en terecht kan met vragen over de loopbaan, scholingsmogelijkheden en werk-naar-werk.
-
Iedere werknemer een leerrekening. We willen toewerken naar een situatie dat iedereen bij de geboorte een persoonlijk ontwikkelbudget krijgt toegekend. Een werkgever vergroot deze leerrekening door daar iedere maand aan bij te dragen. Deze leerrekening is van de werknemer en wordt meegenomen naar een volgende werkgever.
-
Meer leer-werktrajecten. We promoten leer-werktrajecten door het voor ondernemers aantrekkelijk te maken deze aan te bieden, om zo kwetsbare groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een echte baan te geven. Laat ondernemers met een hart van goud voor jongeren en jongeren met gouden handen elkaar vinden. Daarvoor is voldoende budget voor goede begeleiding op de werkvloer nodig.