Sint Maarten
Het zijn heftige jaren voor het Caribische deel van het Koninkrijk. Na de verwoestende orkaan Irma en de crisis in Venezuela, volgt nu de coronacrisis. In deze prachtige landen zijn de problemen nu helaas groot. De al bestaande problemen van armoede, hoge werkloosheid, financiële tekorten en criminaliteit zijn nog meer voelbaar en zichtbaar geworden tijdens de coronacrisis. Voor Aruba, Curacao en Sint Maarten is het toerisme bovendien de belangrijkste bron van inkomsten en economische activiteit en juist dat valt nu grotendeels weg. Wederzijdse verbondenheid in het Koninkrijk betekent dat de landen elkaar bijstaan, met respect voor de eigen taal, cultuur en tradities van de eilanden. De verbondenheid binnen het Koninkrijk vraagt om te blijven investeren in wederzijds vertrouwen en invoelingsvermogen. De koloniale band en het slavernijverleden laten tot op de dag van vandaag hun pijnlijke sporen na. Dat moet erkend blijven en een plek hebben in het onderlinge gesprek. Het waken over de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur blijft een zaak van het Koninkrijk.
Als het gaat om het Caribische deel wil de ChristenUnie:
- Ruimhartige ondersteuning landen. Onvoorwaardelijke voedselhulp en medische ondersteuning gedurende de Coronacrisis. Met een lange termijn agenda wordt daarnaast gewerkt aan herstel van de werkgelegenheid, de economie en een duurzame financiële overheidshuishouding.
-
Versterken strijd tegen zware criminaliteit en ondermijning. De versterking van de rechtshandhaving wordt, in samenwerking tussen het Europees deel en Caribisch deel van het Koninkrijk voortgezet. Zware criminaliteit en drugs-, mensenhandel- en gokmaffiapraktijken worden aangepakt. Daarbij moet de continuïteit van ervaring en kennis in de landen gewaarborgd zijn: niet te snelle personele wisselingen van uitgezonden functionarissen uit Nederland.
-
Stimuleren ondernemerschap lokale bevolking. Minder lokale belemmeringen om een eigen bedrijf te starten. Expertise van internationale organisaties binnen de regio kan daarvoor het beste worden benut.
-
Nederlands, Fries en Gebarentaal in de grondwet. De Nederlandse en Friese taal, evenals de Nederlandse Gebarentaal, worden grondwettelijk verankerd. Op gelijke wijze wordt in het Caribisch deel van Nederland recht gedaan aan de overige talen in het Koninkrijk; Papiaments en Engels.