Vrijwilligers
Dit standpunt komt uit ons verkiezingsprogramma van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.
Mantelzorgers en vrijwilligers zijn het onzichtbare goud van Nederland. 40% van de Nederlanders doet vrijwilligerswerk, ongeveer een derde van de volwassen Nederlanders verleent mantelzorg. Het grote verschil tussen beide is dat vrijwilligerswerk een keuze is en mantelzorg vaak niet vrijblijvend. Wat niet verschilt is de impact op onze samenleving van mensen die zich inzetten voor een ander. Of je nu klusjes doet voor je sportclub, zorgt voor je eigen man, het rooster maakt voor de klaverjasclub of koffie schenkt in de kerk: het maakt mensen blij en onderling betrokken. En vaak maakt vrijwilligerswerk ook contacten mogelijk tussen mensen die elkaar anders niet zouden hebben ontmoet. Het vergt inzet om voldoende vrijwilligers te vinden en te verbinden aan het vrijwilligerswerk. Talloze vrijwilligersorganisaties maken dat mogelijk, zoals Stichting Present of TijdVoorActie, en zij verdienen steun. En er zijn mantelzorgers die een groot deel van de week zorgen voor hun naaste. Dat is onbetaalbaar, maar meestal ook ontzettend zwaar. Met steun en tijd kunnen deze kanjers geholpen worden.
Onze voorstellen:
-
Vrijwilligersloket. Er komen meer vrijwilligersloketten, die in een gemeente vraag en aanbod bij elkaar brengen, mensen met elkaar verbinden, vrijwilligersplatforms onder de aandacht brengen, ideeën helpen uitwisselen en steun kunnen bieden aan vrijwilligers waar dat nodig is.
-
Mantelzorgverlof. Werkgevers moeten hun werknemers meer faciliteren met flexibele werktijden of door uren ter beschikking te stellen om ruimte te bieden aan mantelzorg. De overheid maakt daarover afspraken met werkgevers. Er komt een langer durend betaald zorgverlof.
-
Steunpunt mantelzorg. In elke gemeente is of komt een steunpunt Mantelzorg dat mantelzorgers op weg helpt in geldzaken, vervangende zorg, wonen, werk, zorgwet- en regelgeving of doorverwijst naar de landelijke Mantelzorglijn.
-
Ontlast mantelzorgers. Vervangende zorg of respijtzorg moet tijdig, makkelijk en op maat beschikbaar zijn.
-
Mantelzorgsparen. Er komen experimenten met mantelzorgsparen: als jij uren mantelzorg biedt aan iemand buiten je eigen familie, kun je die later “terugkrijgen” als je zelf zorgbehoevend wordt. Dit biedt kansen voor alleenstaanden of mensen met een beperkt sociaal netwerk.