Kamermeerderheid wil alleen Libiëdeal bij humane opvang vluchtelingen

Kamp in Syrie.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 3 februari 2017 om 16:26

Kamermeerderheid wil alleen Libiëdeal bij humane opvang vluchtelingen

Een Kamermeerderheid stemde voor een motie van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind om alleen in te stemmen met een overeenkomst met Libië als de humane opvang en veiligheid van vluchtelingen gegarandeerd kan worden.

De Europese Commissie wil een overeenkomst sluiten waarmee Libië zelf de vluchtelingen opvangt in ruil voor geld. Eerder sloot de Europese Commissie al een soortgelijke overeenkomst met Turkije.

Joël Voordewind: “Het is goed dat de Kamer deze stok achter de deur meegeeft aan de Minister-President voor de Europese informele top van morgen op Malta. We mogen niet marchanderen met de rechten van vluchtelingen omdat het Europa uitkomt om vluchtelingen op te vangen in Libië. Wanneer we vluchtelingen opvangen moet dat humaan en in alle veiligheid gebeuren. Dat is tot nu toe absoluut niet het geval volgens UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Volgens Amnesty worden vluchtelingen nog steeds vastgehouden onder zeer schrijnende omstandigheden in detentiecentra. Een humane opvang kan alleen gegarandeerd worden wanneer UNHCR zelf verantwoordelijk is voor de opvang.”

Labels: