Tweede Kamer wil vrijlating christelijke gouverneur Indonesië

Joël Voordewind - Foto: Anne-Paul Roukema
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 9 mei 2017 om 18:48

Tweede Kamer wil vrijlating christelijke gouverneur Indonesië

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer heeft op initiatief van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind aan minister Koenders gevraagd om zowel bij de Indonesische autoriteiten als in Europees verband te pleiten voor vrijlating van de christelijke gouverneur van Jakarta.

De gouverneur werd onlangs veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf nadat hij had gezegd dat moslims ook op niet-moslims kunnen stemmen. Dat was volgens de rechter in strijd met de Indonesische blasfemiewet. "Onverteerbaar en een rechtstreekse aanval op de vrijheid van christenen," stelt Voordewind.

Indonesië is het grootste moslimland van de wereld, maar staat bekend als tolerant en relatief vrij land. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind vreest dat dat aan het veranderen is.

Joël Voordewind (ChristenUnie): "Met deze veroordeling lijkt in Indonesië een wissel omgezet, waarbij de radicale islam het wint van godsdienstvrijheid en de tolerantie jegens minderheden. Dat is slecht nieuws voor de vrijheid van onder meer de christelijke minderheid in het grootste moslimland ter wereld. Nederland moet blijven opkomen voor vrijheid en recht in ons eigen land, maar ook voor kwetsbare groepen op andere plekken in de wereld. De ChristenUnie wil daarom dat minister Koenders zowel in contact met Indonesië als in EU-verband alles op alles zet om deze gouverneur vrij te krijgen."

---

Schriftelijke vragen van de Leden Voordewind (ChristenUnie), Van Helvert (CDA), De Roon (PVV), Karabulut (SP) , Van der Staaij (SGP), Ten Broeke (VVD) Diks (GroenLinks), Van den Hul (PvdA)en Sjoerdsma (D66) aan de minister van Buitenlandse Zaken over de veroordeling van de gouverneur Tjahaja Purnama van Jakarta[1]

1. Heeft u kennis genomen van de veroordeling tot twee jaar cel van de gouverneur van Jakarta?

2. Wat is uw oordeel over dit vonnis in het licht van godsdienstvrijheid, een van de speerpunten van uw buitenlands beleid?

3. Bent u bereid bij de Indonesische autoriteiten uw grote zorgen te uiten over deze veroordeling en te pleiten voor vrijlating?

4. Bent u bereid om er in Europees verband op aan te dringen dat deze zorgen ook namens de EU geuit worden richting Indonesië en gepleit wordt voor vrijlating? Bent u tevens bereid deze kwestie binnen de EU-Indonesië-mensenrechtendialoog aan de orde te stellen?


[1] http://www.nu.nl/buitenland/4678110/gouverneur-van-jakarta-krijgt-twee-jaar-cel-belediging-islam-.html?redirect=1

Deel dit bericht

Labels: , ,