Symposium 4 december: Onbedoelde zwangerschap en de kerk. Blijdschap? Schaamte? Abortus?

Baby
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 29 november 2017 om 11:32

Symposium 4 december: Onbedoelde zwangerschap en de kerk. Blijdschap? Schaamte? Abortus?

In Nederland worden jaarlijks 30.000 zwangerschappen afgebroken. Ook onder christenen komen onbedoelde zwangerschappen voor. Toch wordt daar weinig over gesproken. De ChristenUnie en de VBOK willen dat gesprek wél voeren. Met een symposium tijdens de Week van het Leven geven Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Arthur Alderliesten (VBOK) daartoe een aanzet.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: “Met elkaar willen we in gesprek gaan over onbedoelde zwangerschappen en de kerk. Een belangrijk en tegelijk spannend thema.” Bij onbedoelde zwangerschap kan er blijdschap zijn, maar er kunnen binnen de kerk ook gevoelens van schaamte en (angst voor) veroordeling zijn. Dik-Faber: “Die mogen de betrokkenheid óp elkaar en het omzien náár elkaar niet in de weg staan. Hoe kunnen we om meisjes en vrouwen heen staan die hiermee te maken hebben? Daar willen we met elkaar over doorpraten.’’

VBOK-directeur Arthur Alderliesten: “Veel ervaringsverhalen van vrouwen die onbedoeld zwanger zijn of een abortus hebben laten uitvoeren laten de schrijnende eenzaamheid zien. Ook in het verwerken van schaamte- en schuldgevoelens. Op onbedoelde zwangerschappen en abortus rust een taboe dat die verwerking in de weg staan. Dat is jammer, want we moeten juist meer praten over iets dat zo ingrijpt in een mensenleven. Het is daarom belangrijk om met de kerk - als plek van vergeving, gemeenschap en heling - te bespreken hoe we hier in alle openheid en kwetsbaarheid mee kunnen omgaan.’’

Het minisymposium ‘Onbedoelde zwangerschap en de kerk. Blijdschap? Schaamte? Abortus?’ vindt plaats op maandagavond 4 december in de Bergkerk in Amersfoort. De inloop is vanaf 19.30, de avond start om 20.00 uur. Tijdens deze avond doen ook een ervaringsdeskundige en experts vanuit verschillende invalshoeken mee aan het gesprek.

Datum: maandag 4 december 2017

Tijd: 20.00 – 22.00 uur (19.30 uur inloop)

Locatie: Bergkerk, Doctor Abraham Kuyperlaan 2, Amersfoort

Programma:

  • Inleiding – Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie
  • Ervaringsverhaal – Roëlle Wubs
  • ‘Wat is schaamte?’ – Arthur Hegger, psycholoog/psychotherapeut bij Eleos
  • Presentatie van het boek ‘Abortus, schaamte en schuld. Wat vrouwen vertellen en waarom zij zwijgen’, een bundel met elf ervaringsverhalen
  • ‘Rol van de kerk’ – prof. dr. Jan Hoek, theoloog
  • Gesprek met de zaal
  • Column – Arthur Alderliesten, directeur VBOK

De toegang tot het minisymposium is vrij. We stellen het wel op prijs als u zich vooraf aanmeldt. Dit kan door een mail te sturen naar v.bos@tweedekamer.nl

Kijk voor meer informatie over het symposium op: https://www.weekvanhetleven.nl/events/onbedoelde-zwangerschap-en-kerk/

Deel dit bericht

Labels: ,