ChristenUnie pakt vierde zetel in Eerste Kamer

nieuwe eerstekamerleden.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 27 mei 2019 om 15:49

ChristenUnie pakt vierde zetel in Eerste Kamer

De ChristenUnie heeft bij de Eerste Kamerverkiezingen één zetel gewonnen. De partij gaat daarmee van drie naar vier zetels. Naast lijsttrekker Mirjam Bikker en huidig Eerste Kamerlid Peter Ester komen nu ook oud-staatssecretaris Tineke Huizinga en de Limburgse Maarten Verkerk in de senaat. Volgens Bikker is de vierde zetel “een uitgelezen kans om ons christelijke-sociale geluid in de Eerste Kamer nog sterker te laten klinken.”

Bikker: “Ik ben bijzonder dankbaar voor deze uitslag. De ChristenUnie laat zien dat het krachtig laten klinken van je eigen geluid hand in hand kan gaan met verantwoordelijkheid nemen. Dat leidt nu opnieuw van een versterking van onze positie in het politieke landschap. Met vier zetels in de Eerste Kamer zetten we ons ook de komende jaren in voor kwetsbaren, voor rechtvaardigheid en voor een inclusieve samenleving.”

Nieuw in de senaat: Friezin en Limburger
Tineke Huizinga keert na 9 jaar terug aan het Binnenhof. De in Heerenveen woonachtige Huizinga was eerder Tweede Kamerlid, staatssecretaris en minister. Maarten Verkerk is vandaag de eerste Limburgse volksvertegenwoordiger van de ChristenUnie geworden.

Huizinga: “Na een aantal jaar in het maatschappelijk middenveld te hebben gewerkt, heb ik er veel zin in om weer politiek actief te worden voor de ChristenUnie. Het ging weer kriebelen.” Afgelopen jaren bekleedde Huizinga diverse functies in maatschappelijke organisaties, waaronder als directeur van Wilde Ganzen. Huizinga: “De Eerste Kamer is een omgeving waar ik mijn politieke en maatschappelijke ervaring goed kan gebruiken, daar kijk ik naar uit. Ik ben er scherp op dat het kabinet zich niet als randstadkabinet gaat gedragen. Als Fries ben ik daar heel gevoelig voor.”

Verkerk:  “Ik vind het mooi dat ik ons land mag gaan dienen in de Eerste Kamer. Ik heb een brede ervaring op het gebied van zorg, duurzaamheid en industrie. Ik heb als filosoof geleerd om soms met andere ogen naar problemen te kijken. En als ethicus stel ik de vraag naar goed en kwaad. Ik verheug me erop om samen met Mirjam Bikker, Peter Ester, Tineke Huizinga en de andere Eerste Kamerleden samen te werken voor goede wetgeving en een rechtvaardige en duurzame samenleving.” 

Verkerk (1953) stond op de vierde plek van de kandidatenlijst. In het dagelijks leven is hij hoogleraar christelijke wijsbegeerte aan de Universiteit van Maastricht. Hij was lid van de commissie-Schnabel, de commissie van wijzen die onderzoek deed naar de problematiek van mensen die hun leven als voltooid ervaren.

Labels: