ChristenUnie vraagt minister om maatregelen tegen misbruik van meisjes met anorexia

Vrouw achter laptop.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 31 mei 2019 om 13:53

ChristenUnie vraagt minister om maatregelen tegen misbruik van meisjes met anorexia

Alarmerend onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) over seksueel misbruik door pro-anorexia-coaches

Vandaag kwamen er via de NOS onderzoek van het CKM naar buiten over meisjes met anorexia van wie seksueel misbruik wordt gemaakt door zogenaamde ‘pro-anorexia-coaches’. “Deze afschuwelijke praktijk moet bestreden worden en wij vragen de minister om dit misbruik actief tegen te gaan”, zegt ChristenUnie kamerlid Nico Drost.

Op internet bieden pro-anorexia-coaches zich aan om meisjes op een dwingende manier te helpen af te vallen. Ze doen dit op pro-anorexiasites waar meisjes elkaar tips geven om te vermageren. Het blijkt dat onder deze coaches ook mannen zijn met seksuele bedoelingen.

Drost: “Het is afschuwelijk als op deze manier misbruik wordt gemaakt van kwetsbare meisjes. Wat deze ‘coaches’ doen bij het ‘helpen’ met afvallen, is schadelijk voor de gezondheid en moeten we tegengaan. Het is misschien wel de laagste vorm van misbruik als dit mannen blijken te zijn die ook nog seksuele bedoelingen hebben.

“Wij zullen vragen indienen bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om hem aan te sporen om snel actie te ondernemen tegen dit misbruik. Daarnaast zullen we hem vragen of een verbod op deze websites mogelijk is. Op zijn minst kan er in gesprek worden gegaan met de platforms waarop deze misbruikers actief zijn, zij hebben ook een verantwoordelijkheid. Tenslotte willen we weten of mannen strafbaar zijn voor het afdwingen van dit fotomateriaal. We willen ook dat er prioriteit wordt gegeven aan de aanpak van deze specifieke vorm van kindermisbruik

“Naast de strafrechtelijke aanpak moet de minister meer investeren in voorlichting voor kinderen en ouders zodat mensen zich bewust zijn van de risico’s van dit soort sites.”

Labels: