ChristenUnie wil af van dubbele nationaliteit

paspoort.jpg
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 13 november 2019 om 08:50

ChristenUnie wil af van dubbele nationaliteit

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers wil af van de dubbele nationaliteit voor mensen van buiten de Europese Unie. Dat schrijft hij in het boek ‘De verloren zoon – en het verhaal van Nederland’ dat vandaag uitkomt. Segers schrijft dat “een land als Turkije nu zo onvrij en autoritair is geworden, dat een dubbele nationaliteit en een dienstplicht voor Turkse Nederlandse jongens onhoudbaar is.”

Wat Segers betreft mogen nieuwkomers van de eerstegeneratie hun dubbele paspoort houden, maar moeten volgende generaties een keuze maken. “Onze democratische rechtsstaat is een kostbaar bezit en van een andere orde dan een inwisselbaar clublidmaatschap,” stelt Segers. Hij pleit daarom ook voor een ‘canon van Nederlandse waarden’: “Naast een canon van de Nederlandse geschiedenis voel ik daarom wel voor een canon van de Nederlandse waarden. Laten we ze maar opschrijven: de waarden van onze rechtsstaat en de vrijheden die ons in deze vrije, open samenleving bij elkaar brengen en houden.”

Verloren zonen en dochters
Segers beschrijft in zijn boek zijn analyse van de Nederlandse samenleving van vandaag aan de hand van het bijbelse verhaal van de verloren zoon. Hij beschrijft in navolging van Pim Fortuyn hoe veel Nederlanders zich verweesd voelen. Hij ziet dat bijvoorbeeld terug in de grote aantallen mensen die in Nederland in eenzaamheid leven en legt een link naar de discussie over ‘voltooid leven’.

Segers: “In zo’n context is het levensgevaarlijk een dodelijke pil beschikbaar te stellen aan gezonde ouderen die hun leven ‘voltooid’ vinden. Terwijl eenzaamheid bestreden kan worden en afhankelijkheid tot de essentie van het leven behoort. Is het antwoord een pil of zorgzame aandacht? Anders dan wanneer jongeren suïcidaal zijn, vinden we het plotseling blijkbaar aanvaardbaar als gezonde ouderen een einde aan hun leven maken. Laten we liever beginnen met meer oprechte aandacht en betere zorg voor ouderen.

Hoop
In zijn boek beschrijft de ChristenUnie-leider hoe de overheid meer een ‘thuis’ kan bieden dan zij nu doet. Segers wil daartoe onder meer het belastingstelsel op de schop nemen. “Een eenvoudiger en rechtvaardiger belastingstelsel is nodig voor het herwinnen van vertrouwen bij burgers en bedrijven. Een nieuw belastingstelsel, van de grond af opgebouwd. Eerlijker, rechtvaardiger, uitlegbaar en begrijpelijk. Het is echt mogelijk dat we minder verweesd en ontheemd zijn en thuiskomen in een economie zoals die letterlijk bedoeld is: betrokken op elkaar, waarbij een ieder bijdraagt naar vermogen en deelt naar behoefte.”

Labels: