Vrijlating van het Pakistaanse christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta kan niet wachten

Shafqat_Shagufta
CU logo onder elkaar blauw
Door Webredactie op 15 februari 2021 om 13:14

Vrijlating van het Pakistaanse christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta kan niet wachten

Vandaag is de zitting van het hoger beroep van het Pakistaanse christelijke echtpaar Shafqat en Shagufta geschorst. Een volgende datum is niet gegeven. ChristenUnie en HVC, die in de aanloop naar de zitting onder andere middels een petitie bij de Pakistaanse ambassadeur en de Nederlandse overheid aandacht hadden gevraagd voor het paar, noemen deze situatie “zeer teleurstellend”. De advocaat van het echtpaar, Saif ul-Malook geeft aan: “De rechters zijn te bang om te beslissen in een zaak over godslastering.” ChristenUnie en HVC roepen de Pakistaanse overheid op om het echtpaar alsnog zo snel mogelijk vrij te laten.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Dit is zeer teleurstellend en een blamage voor de rechtspraak in Pakistan. Een zwaar gehandicapte man, vanaf zijn middel verlamd, is samen met zijn vrouw vals beschuldigd van blasfemie. Al jarenlang zitten ze onterecht in de dodencel en dit dreigt maar voort te duren. Ik vind dat de Pakistaanse overheid zich hard moet maken voor vrijlating, op zijn minst vanuit humanitaire overwegingen. Ik roep Minister Blok dan ook om hier bij Pakistan op aan te dringen. Dit kan niet langer!”

HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik: “We zijn verbijsterd en verdrietig over opnieuw een uitstel zonder opgave van reden in de zaak van Shafqat en Shagufta. Deze merkwaardige gang van zaken tekent wat ons betreft de hoogspanning waaronder dit soort zaken plaatsvindt. In eerdere rechtszaken tegen Shafqat en Shagufta zijn rechters bedreigd, zowel met woorden als met wapens. Hoe hard een grote groep mensen zelfs internationaal ook roept om recht, aan de andere kant is er de groep extremisten voor wie na een blasfemiebeschuldiging slechts één optie bespreekbaar is: onvoorwaardelijke doodstraf. Deze groep houdt de Pakistaanse samenleving, politiek en rechtspraak inclusief, gegijzeld. Wij roepen de Pakistaanse overheid en rechters op om moed te tonen en het onschuldige echtpaar Shafqat en Shagufta vrij te spreken!”

Vorige week was de petitie door ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind en HVC-directeur Jan Dirk van Nifterik overhandigd aan de Pakistaanse ambassadeur in Nederland, Mr. Shujjat Ali Rathore. In het gesprek was de schrijnende situatie van het echtpaar benadrukt. De petitie, die opriep tot vrijspraak en vrijlating van het echtpaar, was door meer dan 16.000 mensen ondertekend. De campagne werd ook ondersteund door CDA, SGP, Jubilee Campaign en SDOK.

Daarnaast had, op initiatief van de ChristenUnie, een meerderheid van de Tweede Kamer minister Blok gevraagd om aan te dringen op vrijlating van het echtpaar en zich in te spannen om hen in veiligheid in te brengen. Vanuit het Europees Parlement is een soortgelijke oproep gedaan aan de Europese Commissie.

 

Labels: ,