Congres

Welkom op het 48e partijcongres

zaterdag 3 juni 2023 van 09:30 uur tot 17:00 uur
Condorweg 1, 7332 AC, Apeldoorn

Programma

09:30 - 11:00 uur | Start congres in grote zaal 

Met o.a. speech Mirjam Bikker, panelgesprek over politieke actualiteiten en presentatie digitaliseringsvisie

11:00 - 11:45 uur | Subsessies ronde 1

Grote zaal In gesprek met LB
Zaal 1 Hoe werkt de Tweede Kamer?
Zaal 2 Kennismaking met PerspectieF
Zaal 3 Q&A met Maarten van Ooijen, Stieneke van der Graaf en Don Ceder
Zaal 4 Digitaliseringsvisie
Zaal 5 In gesprek met Mirjam Bikker
Zaal 6 Themanetwerk platteland, natuur en landbouw
Zaal 7 ChristenUnie: partij van de toekomst?!

12:00 - 12:45 uur | Subsessies ronde 2

Grote zaal In gesprek met LB
Zaal 1 Meedoen met de missie
Zaal 2 Elke regio telt
Zaal 3 Q&A met Piet Adema, Mirjam Bikker en Pieter Grinwis
Zaal 4 Themanetwerk onderwijs
Zaal 5 Dienstbare overheid in actie
Zaal 6 Geloven in Europa
Zaal 7 Gebed

12:45 - 13:30 uur | Lunchpauze

Op het ontmoetingsplein zijn verschillende stands te vinden, zoals onze promotiematerialen, ECPM en het Wetenschappelijk Instituut. Ook kunt u op de koffie bij het Landelijk Bestuur, uw mening geven over het congres nieuwe stijl en kennismaken met onze netwerken.

13:30 - 14:15 uur | Subsessies ronde 3

Grote zaal Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Zaal 1 Kennismaking met CU4all
Zaal 2 Als de stoppen doorslaan
Zaal 3 Q&A met Carola Schouten en Nico Drost
Zaal 4 Themanetwerk zorg
Zaal 5 Themanetwerk asiel en migratie
Zaal 6 Themanetwerk duurzaamheid en klimaat
Zaal 7 ChristenUnie: partij van de toekomst?!

14:30 - 16:15 uur | Middagprogramma in grote zaal

Met o.a. stemuitslagen, speech van PerspectieF, afscheid vertrekkende senatoren, en afscheid Gert-Jan Segers

16:15 uur | Borrel

Subsessies

 • Q&A met Kamerleden en/of bewindspersonen (drie keer)
  Heeft u een vraag aan één van onze Kamerleden of bewindspersonen? Dit is uw kans! Elke ronde staan twee of drie ChristenUnie-politici klaar om uw vragen te beantwoorden.

 • Digitaliseringsvisie
  Deze sessie staat in het teken van de digitaliseringsvisie die op 3 juni op het congres gepresenteerd wordt.

  Om te voorkomen dat de visie onderin een bureaula verdwijnt, gaan we er maar meteen mee aan de slag. Na een korte introductie over hoe de visie in elkaar zit, gaan we ‘m testen aan de hand van cases.

  Stel dat u als gemeenteraadslid of in de Tweede Kamer een digitaliseringsvraagstuk voor uw kiezen krijgt, welke ChristenUnie-uitgangspunten spelen dan een rol?

 • Hoe werkt de Tweede Kamer?
  Medewerkers van de Tweede Kamerfractie bieden een kijkje achter de schermen bij de Tweede Kamer. Hoe werkt de relatie politiek en media? Hoe bepaalt de fractie of ze voor of tegen stemt? Hoe is het om onderdeel van de coalitie te zijn?

 • Dienstbare overheid in actie
  Tijdens deze subsessie gaan Carola Schouten en Don Ceder met elkaar in gesprek over de sociale zekerheid in Nederland. Er wordt vaak gesproken over dat burgers weer benaderd moeten worden vanuit vertrouwen en er ruimte moet zijn voor maatwerk in het sociale zekerheidsstelsel. Maar wat verstaan zij hieronder? Welke stappen zetten zij om de sociale zekerheid in Nederland te verbeteren?

 • Als de stoppen doorslaan - op zoek naar de verbinding in een tijd van polarisatie
  "Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt", roept het SIRE-spotje op. Maar wat is polarisatie precies? Heeft u hier zelf ook mee te maken? En is het eigenlijk wel zo'n groot probleem? In deze subsessie gaan we met Mirjam in gesprek over polarisatie in de politiek en onderzoeken we hoe we ons als ChristenUnie(-leden) kunnen onderscheiden door de verbinding te zoeken.

 • Panelgesprek over het wetsvoorstel internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
  U zou er zeker van moeten kunnen zijn dat iets wat u in de winkel koopt op een eerlijke manier is gemaakt. Helaas is dat ook in 2023 nog niet vanzelfsprekend. Kinderarbeid, moderne slavernij en schendingen van het milieu komen voor in productieketens. Ons Kamerlid Stieneke van der Graaf werkt aan een wet om dát aan te pakken. In deze subsessie hoort u meer over de noodzaak en werking van de wet. Van Stieneke zelf, maar ook van CNV Internationaal en van Zeeman. Zeeman laat zien hoe ze als bedrijf in de textielfabrieken in Azië werk maken van betere arbeidsomstandigheden. CNV internationaal vertelt meer over hoe de wet bijdraagt aan eerlijke handel en verbetering van arbeidsomstandigheden. Ga met hen in gesprek en stel uw vragen!

 • In gesprek met Mirjam Bikker
  In haar eerste speech als politiek leider van de ChristenUnie heeft Mirjam haar geloofsbrieven op tafel gelegd. Nu is de beurt aan u. Stel uw vragen en deel uw ideeën over christelijksociale politiek tijdens deze subsessie.

 • Themanetwerk zorg
  Themanetwerk zorg gaat graag met u in gesprek over de grote uitdagingen en dilemma’s in de zorg voor de komende jaren en welke antwoorden onze partij vanuit het christelijk-sociaal denken kan geven. Mede op basis van deze bijeenkomst kiest het Themanetwerk onderwerpen waar ze de partij op wil adviseren.
 • Themanetwerk onderwijs
  Het themanetwerk onderwijs wil u uitnodigen om in gesprek te gaan en vooral ook na te denken over thema’s die van belang zijn voor het onderwijs en het ontwikkelen van onze kinderen en jongeren voor de toekomst!
  Welke uitdagingen, dilemma’s en vraagstukken verdienen de komende jaren species een helder christelijk-sociaal geluid? Wees welkom in deze interactieve sessie!

 • Themanetwerk platteland, natuur en landbouw
  Themanetwerk platteland, natuur en landbouw gaat graag met u in gesprek over de grote uitdagingen en dilemma’s rond platteland, natuur en landbouw en welke antwoorden onze partij vanuit het christelijk-sociaal denken kan geven. Actuele ontwikkelingen krijgen een plek tijdens dit gesprek.

 • Themanetwerk duurzaamheid en klimaat
  Themanetwerk duurzaamheid en het WI gaan graag met u in gesprek over de grote uitdagingen en dilemma’s rond duurzaamheid en welke antwoorden onze partij vanuit het christelijk-sociaal denken kan geven. Zetten we in op technisch vernuft in de vergroening of moeten we grenzen stellen aan de groei? Het netwerk bepaalt mede op basis van deze bijeenkomst hun werkagenda.

 • Themanetwerk migratie en asiel
  Themanetwerk migratie en asiel gaat graag met u in gesprek over de grote uitdagingen en dilemma’s rond migratie en asiel en welke antwoorden onze partij vanuit het christelijk-sociaal denken kan geven. We bespreken de actuele ontwikkelingen, maar verzamelen ook graag input om tot lange termijn beleid te komen.

 • Kennismaking met CU4all
  Het nieuw opgerichte doelgroepnetwerk CU4ALL stelt zich voor en gaat graag op een interactieve manier met u in gesprek over de kansen die het LHBTIQ+ netwerk geeft binnen de partij. Ontmoeting en dialoog staan centraal tijdens deze subsessie.

 • Kennismaking met PerspectieF
  Maak kennis met PerspectieF, de jongerenafdeling van de ChristenUnie. Wie zijn we en wat doen we nu eigenlijk?
 • Geloven in Europa
  Er wordt hard gewerkt aan het verkiezingsprogramma voor het Europees Parlement. U krijgt een sneak preview en kunt meepraten over de christelijksociale koers van de ChristenUnie in de EU. 

 • Elke regio telt
  Of het nu gaat om werk, voorzieningen of gezondheid: de regionale verschillen nemen steeds verder toe. De ongelijke verdeling van welvaart leidt tot politiek onbehagen. Stad en platteland groeien steeds verder uit elkaar. Wat kunnen onze politieke vertegenwoordigers doen om welvaart rechtvaardiger te verdelen tussen regio's en tussen wijken? Het Wetenschappelijk Instituut en Tweede Kamerlid Stieneke van der Graaf gaan daar graag met u over in gesprek.

 • Gebed/ bidstond
  Een gebedssessie, waar wij de opdracht uit Timoteus in praktijk brengen.

 • Meedoen met de missie
  Nog niet zo lang lid en op zoek naar uw plek binnen de ChristenUnie? In deze sessie hoort u wat er allemaal te doen is bij onze partij!

 • ChristenUnie: partij van de toekomst?!
  Welke kansen ziet u voor de toekomst van onze partij? Wat is bij uitstek christelijk-sociale politiek voor u? En waartoe worden wij als christenen geroepen, juist in deze tijd? In deze subsessie gaan Gert, Wouter en Paul van de Betekenisfabriek het gesprek met ons aan. Ze gaan ons bevragen over wat er bij ons als leden leeft. Eerlijkheid van harte aanbevolen! De resultaten gaan we als ChristenUnie gebruiken in onze identiteit, positionering en communicatie.

 • In gesprek met het Landelijk Bestuur
  Samen met het Landelijk Bestuur congresstukken en ingediende moties bespreken.