Blauwe stroom, energie uit water, weer dichterbij!

water_windmolen28-02-2007 12:59 28-02-2007 12:59

De ChristenUnie Flevoland is blij met de belangstelling voor duurzame energiewinning. Statenlid Jan-Eric Geersing: “Nu een bedrijf geïnteresseerd is in het plan Lievense, is de komst van energie uit water een stap dichterbij. Met alle aandacht voor de opwarming van de aarde is het absoluut noodzakelijk werk te maken van schone en duurzame energie.”

Blauwe stroom
In 2006 zijn twee studenten in opdracht van de ChristenUnie afgestudeerd op het zogenaamde plan Lievense. Dit plan voorziet in een constante en milieuvriendelijke manier van energiewinning. Geersing: “Duurzame energiewinnig is de afgelopen periode steeds door ons op de agenda gezet. Waaronder het ambitieuse plan om energie uit water te halen. Dit gebeurt in België. De waterpompcentrale van Coo voorziet Brussel van stroom. Hetzelfde principe kan in Flevoland worden toegepast. Dan heeft de hele provincie blauwe stroom.”

100% schoon
Het plan Lievense is eenvoudig. ’s Nachts, als weinig stroom nodig is pompen windmolens water in grote spaarbekkens. Overdag, als de energiebehoefte groot is, stroomt het water langs waterturbines uit de spaarbekkens. Dit proces kan eindeloze malen herhaald worden en is 100% schoon.

De studenten civiele techniek, Mike Fafieanie en Sander Zaadhof, hebben het plan Lievense op haalbaarheid onderzocht en een simulatiemodel ontworpen om met moderne technieken verschillende varianten door te rekenen. Ze wisten een nominering in de wacht te slepen voor de afstudeerprijzen als beste afstudeerders van TU en HBO op het gebied van de waterbouw. Geersing: “Uit het onderzoek bleek dat plan Lievense haalbaar is. Het is nu zaak maatschappelijk draagvlak te verwerven. Dat nu de eerste marktpartij zich heeft gemeld, is fantastisch.”

Zie ook de video van Omroep Flevoland

Zie ook artikel in De Stentor

Voor meer informatie zie: www.energieuitwater.nl

« Terug

Reacties op 'Blauwe stroom, energie uit water, weer dichterbij!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.